Tid för konst i det fria

Konst som visas i det offentliga rummet - i naturen eller på allmänna platser i stadsmiljlö - lockar publik främst sommartid. Det kan handla både om tillfälliga och varaktiga utställningar, enstaka utsmyckningar och konstparker. Eller tomheten efter en kåta som heter Mimmi.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-06-02 06:00
Sommartid brukar regniga dagar vara shoppingdagar i turiststaden Piteå, men en bra anledning att besöka den nya gallerian för alla som inte vill hemfalla enbart åt konsumtion, hänger i det ellipsformade glastaket.
Över den så kallade atriumgården (det centrala "rummet" i byggnaden med taköppning i mitten) hänger Lars Englunds skulptur "Borderlines" (gränslinjer) som är 4,5 meter i diameter. Konstnären har arbetat med sfärer sedan 1970-talet och material och uttryck har med tiden ändrats från kompakt och sammanhållet till tyngdlöst och eteriskt.
Skulpturen i Gallerian består av upp till två meter långa kolfiberstavar och de utgör den största sfär som Lars Englund skapat hittills. Den har tidigare enbart varit utställd i museer, senast Lunds Konsthall 2002.
- Redan från början var tanken med Gallerian att vi skulle ha något extra vad gäller det konstnärliga. Ett galleri i Umeå fick i uppdrag att leta reda på något åt oss och de föreslog Lars Englunds sfär. Jag hade sett hans liknande skulpturer tidigare, men ingen i det här formatet, säger Thomas Wallstén.
Stavmix i rör
När konstverket anlände till Piteå, trodde han att något gått på tok eftersom paketet var långt, platt och i det närmaste viktlöst.
- Kolfiberstavarna är väldigt lätta och de låg inuti långa rör. Det hela såg inte alls ut som den sfär jag köpt och jag trodde först att det fattades delar, säger Thomas Wallstén.
Konstnären kom inte själv för att montera ihop stavarna, utan skickade sin fru och galleristen.
- De höll på i fyra-fem timmar. Vi är mycket nöjda med resultatet, för trots storleken på sfären begränsar den inte sikten inne i byggnaden, säger centrumledaren för Gallerian, Charlotta Wallstén.
Skör publikmagnet
Konstparken nära stadshuset, är bara ett exempel bland många på lätt tillgänglig utomhuskonst i Piteå kommun. Den som är intresserad av fler tips på konstfärdiga utflyktsmål i vackert väder, kan enkelt få information om skulpturerna, inklusive en karta över var de finns, på hemsidan www.pitea.se.
Även i Arvidsjaur finns en skulpturpark, mitt emot hotell Laponia vid Nyborgtjärn. Den brukar utökas med nya konstverk med jämna mellanrum, men i år förnyas den inte.
I Arjeplog har konstföreningen fullt upp med att hitta en lösning för Mimmikåtan, som for mycket illa under de tio somrar den sattes upp för allmän beskådan. Föreningens ordförande Karin Dahlén säger att Bengt Lindströms hyllning till Arjeplogsbon Mimmi Helamb varit en stor publikmagnet, eftersom den varit synlig från Silvervägen. Stängerna står fortfarande uppe på samma plats.
- Vi har tillsatt en arbetsgrupp som fått i uppdrag att komma med förslag på lösningar för kåtan. Vi kan inte sätta upp den utomhus längre. Solen har bränt sönder tältduken och vi är rädda att den ska förstöras ännu mer. Färgerna har blivit lite bleka och hela kåtan har blivit skör, säger Karin Dahlén.
Genomtänkt förslag
Bengt Lindström avled i januari i år, och Arjeplogs konstförening funderar på att hyra ut kåtan till Lindström-museet i Sundsvall som visar hans konst. 2002 visades kåtan senast i Arjeplog.
- Det kan vara ett alternativ ifall vi inte får bygdemedel till att själva göra något. Som det är nu har vi inte ens en helt okej förvaringsplats. Men Rolf Wallström i arbetsgruppen har nyligen lämnat in ett mycket väl genomarbetat förslag på en lösning, säger Karin Dahlén.
Förslaget består av en modell på en träkåta, med en sida av glas som vetter mot Silvervägen. Inuti träkåtan ska Mimmikåtan stå, enligt förslaget.
- Då kan kåtan fortfarande vara på samma plats som den varit, synlig från vägen, fast skyddad. Samtidigt blir det enklare med andra aktiviteter, som utställningar till exempel. Jag vet inte alls hur det kommer att bli, men föreningen känner stort ansvar för att handskas varsamt med den här värdefulla målningen, säger Karin Dahlén.
Cirkus i storstan
Galleri Storforsen i Bredsel utanför Älvsbyn, har öppet från mitten av juni och hela sommaren. I konkurrens med forsen är inte konsten och hantverket det primära utflyktsmålet för majoriteten av besökarna i området, men det ideellt drivna galleriet är ett svårslaget komplement till naturupplevelserna.
Efter samma väg lite längre norrut, vid Talvatissjön i Jokkmokk, finns för övrigt en samisk skulpturpark som etablerades vid vintermarknadens 400-årsjubileum för något år sedan.
Den som hellre åker söderut i landet och tillbringar någon dag i huvudstaden, kan passa på att se fotoutställningen på torget framför Dramaten. Det är fotografen Mattias Edwall (son till skådespelaren Allan Edwall) som visar bilder på Cirkus Cirkör, som han följt med kameran i flera år. Det är Fotografiska museet som visar samlingen med ett 50-tal cirkusbilder, på galleriväggar byggda utomhus, fria för alla att ta del av dygnet runt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!