Tegelhistoria blir konst

När Arvid Granberg år 1927 började forma tegelstenar vid Framnäs i Öjebyn hade han säkert ställt sig skeptisk, om någon påstått att stenarna senare skulle knackas sönder för att bli konsthantverk.

Keramikern och konsthantverkaren Katarina Öquist, eller Katarina K i Piteå, har ur samma lera som användes vid tegelbruket format en hel del föremål och därmed kan traditionen leva vidare i nya former när resterna av bruket nu ska rivas.

Keramikern och konsthantverkaren Katarina Öquist, eller Katarina K i Piteå, har ur samma lera som användes vid tegelbruket format en hel del föremål och därmed kan traditionen leva vidare i nya former när resterna av bruket nu ska rivas.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-06-14 06:00
Framnäs tegelbruk har dokumenterats, 35 år efter att bruket ödelades av en brand som därmed satte en slutpunkt för länets sista tegelbruk.
I Piteå museums lokaler har byggnadsantikvarie Anna Elmén och hennes medarbetare, med ekonomisk uppbackning av Norrbottens läns landsting, arbetat med att iordningställa en teknikhistorisk utställning om Framnäs.
Gammalt blir nytt
Anna Elmén vet varje detalj om tegelbruket efter att, när det inte gick att rädda den gamla kulturskatten, ha studerat platsen. Nu låter hon Piteåborna få veta mera, se intressanta historiska detaljer.
Under arbetets gång växte allt starkare tanken att låta göra något av de många obrända tegelstenar som finns kvar i området.
Så föddes idén om att låta konsthantverkaren och keramikern Katarina Öquist (Katarina K som är hennes konstnärliga signatur) bidra med en del av det kulturhistoriska arvet.
Leva vidare
Efter att Anna Elmén kontaktat Katarina Öquist, funderade keramikern på hur hon på sitt sätt kunde förvalta det kulturhistoriska arvet från tegelbruket och föra det vidare.
-Jag blev nyfiken på om det fanns några tegelstenar kvar och om de kunde användas för att få fram nya glasyrer.
Ur tegelstenarna har Katarina Öquist format keramikhus, vaser, skålar och screentryck i lera.
Med andra ord är det inte bara tegelstenar i olika former och gamla bilder som berättar om storhetstiden i Öjebyn. Besökaren får även titta framåt, på föremål i tegelglasyr, hämtade ur den lera som användes vid Framnäsbruket.
-Det känns fantastiskt kul. En tid har det varit rena laboratorieverksamheten i ateljén, omtalar Katarina Öquist.
Hon har jobbat fram 20 olika glasyrer, material som smälter ut och bildar en hård glasig yta på lerskärven vid bränningen.
Tradition med anor
Redan under 1700-talets slut fanns det 30 bönder som gjorde tegel i Öjebyn.
-Det har under lång tid funnits en allmän kunskap i bygden att göra tegel, säger Anna Elmén.
Det som finns kvar av tegelbruket kommer snart att rivas till förmån för en rehabiliteringsanläggning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!