- Jag bestämde tidigt att jag både ville skriva en bok och göra en film om den period som förändrade Sverige mer än vad Palmemordet gjorde. Då visste jag inte att tv skulle göra en dramaserie också, sa Gellert Tamas.
Individ och samhälle
Han började kvällen med att berätta om sitt första möte med John Ausonius för fem år sedan, medan denne satt på Tidaholmsfängelset. 1992 greps han under ett bankrån och dömdes mot sitt nekande till livstid för mord, mordförsök och grova rån, när det uppdagats att han var Lasermannen. Medan Gellert Tamas höll på med sin research förflyttades John Ausonius till Kumlaanstaltens specialenhet för livstidsfångar, där han sitter i dag tillsammans med några av landets mest kända förbrytare: Jackie Arklöv, Helge Fossmo, Fadimes pappa, med fler.- Boken handlar lika mycket om tidsandan i början på 90-talet när ny demokrati bildades, som om John Ausonius uppväxt och polisjakten på honom. Jag tror inte på bilden av en enskild galning som verkar bortom samhället vid sidan av den pågående debatten.
Känslokall
- Tvärtom tror jag att en störd person kan bli mer tagen av olika strömningar än vad normala personer blir. Vid den här tiden gav den offentliga debatten obehagliga rasistiska och högerpopulistiska signaler. När John Ausonius lyssnade på ny demokratis valtal, uppfattade han att han fick mandat för sina upprensningsaktioner, sa Gellert Tamas.Samspelet mellan individ och samhälle är bokens tema och det belyses med den tragiska historien om en människas utanförskap. Det blir han aldrig kvitt, trots att han färgar håret blont, använder blå linser, byter namn, och skjuter spegelbilder av sig själv som ett slags ställföreträdande självmord.
- Boken och filmen bygger på 45 timmars samtal med John Ausonius, med ordagranna citat. Jag kunde känna sympati och medkänsla när han berättade om sin uppväxt. Han hade mycket svårare att prata om den och om sina föräldrar än om attentaten. Dem berättade han däremot gärna om, samtidigt som han ville framstå i god dager.
- Men när han kom till hur han tänkte när han skaffade vapen, rånade banker och planerade dåden, kunde jag inte alls förstå honom. En av de märkligaste upplevelserna i mitt liv och det som stannat kvar i minnet, är bristen på känslor hos honom. Han visade ingen empati alls.
Absurt och skrämmande
Gellert Tamas sa också att han alltid kände att han måste vara på sin vakt under samtalen med John Ausonius, eftersom hans humör kunde skifta väldigt snabbt.- Det inträffade även många absurda grejer som man måste skratta åt, men vi har ingen kontakt nu. Jag skickade ett exemplar av boken till honom och när han läst den talades vi vid i telefon. Han sa bara "bra bok" och att han inte ville prata med mig mer.
Gellert Tamas påpekar att John Ausonius aldrig fått någon terapi i fängelset och att deras samtal förmodligen är det närmaste en slags terapi Lasermannen kommit i närheten av.
- Innan han läst boken ringde han mig flera gånger i veckan. Jag tror att han tycker att jag kom honom för nära, att jag ser honom för tydligt. Hans självbild är ju helt annorlunda än den bild andra har av honom.