Svettig skolstart för dansare

Med en ny gästlärare startar terminen för eleverna i årskurs två och tre på Strömbackaskolans dansutbildning. Julian Thomas, jazzlärare vid Balettakademien i Göteborg, är länken till ett tätare samarbete mellan yrkesdansarprogrammmet och eftergymnasiala utbildningar med dansinriktning.

Julian Thomas beskriver sin arbetsstil som mycket teknisk. "Det är ovanligt. De här eleverna kanske inte är vana vid det, men de ska få svettas", säger han.

Julian Thomas beskriver sin arbetsstil som mycket teknisk. "Det är ovanligt. De här eleverna kanske inte är vana vid det, men de ska få svettas", säger han.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2011-08-25 06:00

Numera är dansutbildningen vid Strömbackaskolan högstadieförberedande med riksintag. Sex elever har kommit in på de 14 platser som fanns till förfogande i årskurs 1.

- För eleverna är det ju bra att vara få, då får de mer individuell undervisning. Men för oss som vill satsa på dansen i Piteå är förhoppningen att riksintaget ska få genomslag i hela landet.

Det säger Ann-Katrin Sämfors (bilden), rektor för gymnasieprogrammen hotell- och restaurang, estet och media. Hon är också socialdemokratisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Förhoppningar
Kontakten med Julian Thomas etablerades genom rekryteringen av den nya läraren i balett och instudering, Denes Deak.

Han tillträdde tjänsten i januari i år och efter en termin har han nu gjort slag i saken och flyttat till Piteå.

Denes Deak är sedan många år - och sammanhang - vän och kollega med Julian Thomas och tipsade Strömbackaskolans danssamordnare Chatarina Lundmark (bilden).

Det blev hennes uppgift att övertala honom, vilket inte var helt lätt i början.

- Jag var ner till Göteborg och hälsade på i våras och nu är det hans tur att se hur vi har det. Vi hoppas att han vill komma tillbaka regelbundet och att utbytet mellan utbildningarna kan utvecklas.

Ann-Katrin Sämfors antyder att för skolans del är den finansiella delen av det hela inte riktigt klar, men hon har å andra sidan inte undersökt alla möjligheter ännu.

- Sådana här kontakter underlättar mycket för oss. Det är inte alltid så lätt att få tillräckligt kompetenta personer till Piteå. Utbildningen är inte tillräckligt känd ännu, säger hon.


Julian Thomas, som varit anställd som jazzlärare och koreograf vid Balettakademien de senaste 15 åren, delar förhoppningarna men bekänner att han inledningsvis inte alls var pigg på att åka till Piteå.

- Jag trivs med mitt arbete som det är, men Chatarina gjorde mycket för att övertyga mig. Och vi har flera studenter som sökt vidare härifrån och kommit in på högskoleutbildningen i Göteborg.

- Dessutom vet jag att förra Strömbackaeleven Emma Dyverfeldt antagits till en treårig utbildning i modern dans i London, i konkurrens med 1 500 sökande. Allt det visar att det finns potential här, säger Julian Thomas.

Viktig nivå
Han har avsatt hela denna vecka för Piteå och varje dag håller han lektion med tvåorna och treorna.

- Gymnasienivån är viktig för den som vill träna sig till en yrkeskarriär inom dansen. Själv började jag sent, jag var 19 år. Ju tidigare start desto bättre, för hos oss på Balettakademien är det betydligt hårdare fysiskt.

Julian Thomas svarar både ja och nej på frågan om yrkesdansarprogrammets elever är väl förberedda när de kommer till danshögskolan.

- Det är mycket individuellt, men generellt kan jag säga att det alltid fattas något.

- Nu när kontakten mellan skolorna är etablerad, ska vi arbeta mer tillsammans för att stärka den här gymnasieutbildningen. Målet är att överbrygga det gap som finns mellan nivåerna.

Vald av jazzen
Själv är han utbildad i Storbritannien och har en stor dos klassisk träninig i botten, men säger att hans själ tillhör jazzen.

- Jazzen valde mig. Jag älskar musiken och alla olika dansstilar, dessutom finns det fler möjligheter till engagemang som jazzdansare jämfört med klassisk balett, säger Julian Thomas.

Han har medverkat i en lång rad uppsättningar och varierande produktioner för olika medier och scener i Sverige och utomlands, både som danssolist och sångare. Numera koreograferar han, senast föreställningen "And then" på Balettakademiens teater, tillsammans med Jean Marc Lebon från Berlin.

Denes Deak (bilden) är utbildad vid Ungerska baletthögskolan.

Han har dansat bland annat på Nationaloperan i Budapest vid Göteborgsoperan där han slutade 2002.

Då började han undervisa vid Balettakademien och vid Svenska balettskolan i Göteborg (en kommunal skola med statligt uppdrag att bedriva förberedande dansarutbildning för årskurserna 4-9).

FAKTA Balettakademien

Grundades 1957 i Stockholm av Lia Schubert, tio år senare startade hon Balettakademien Göteborg.

Kompletterande yrkesdansarutbildning på eftergymnasial nivå.

En av Nordens största dans- och musikalskolor.

I Göteborg finns en musikteaterlinje, där förutom dans också sång och skådespel ingår, samt en renodlad danslinje.

På kvällarna anordnas hobbykurser för barn, ungdomar och vuxna.

Källa: Balettakademien Göteborg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!