Succépjäs om heder spelas för Piteåelever

Odysséteaterns omtalade pjäs om hedersrelaterat våld turnerar i landet sedan förra våren. I dag, liksom i går, spelas föreställningen för Strömbackaskolans gymnasielever, lärare och annan yrkesverksam personal, som också får vara med på den efterföljande diskussionen.

Odysséteatern har kommit till Piteå med sin uppmärksammmade pjäs om hedersrelaterat våld.

Odysséteatern har kommit till Piteå med sin uppmärksammmade pjäs om hedersrelaterat våld.

Foto: Mattias Marklund

PITEÅ2009-03-10 06:00
Teaterensemblen som är baserad i Stockholm, samarbetade från början med hemlänet. Under riksturnén är det länsstyrelsen i Östergötland som är samarbetspartner, eftersom den har det nationella uppdraget att driva frågor om hedersrelaterat våld.
Attitydförändring
Ytterligare sju länsstyrelser har visat intresse och därmed har tusentals ungdomar och vuxna i hela landet fått möjlighet att diskutera attityder kring innehållet i pjäsen "Den fjärde månaden".
Odysséteatern har funnits i två och ett halvt år och inriktar sig på nyskriven dramatik som speglar unga människors liv, med målsättningen att spela för ungdomar och vuxna i hela landet. Grundaren Alejandro Vivanco fick idén till "Den fjärde månaden" och har drivit projektet tillsammans med manusförfattaren Björn Boström sedan 2007.
- Responsen har varit enorm och trycket från fler som vill se pjäsen och diskutera den är stort. Tyvärr är projektpengarna slut nu, så vi har varit tvungna att säga nej till en rad skolor och institutioner.
- Men pjäsen har satt igång en rad pågående samtal och nu vill Stockholms länsstyrelse ta upp samarbetet igen med inriktning mot både skolungdomar och vuxna, säger Alejandro Vivanco.

Rekordstor publik
"Den fjärde månaden" är Odysséteaterns allra största produktion hitills. Turnéplanen omfattar fler än 70 platser i hela Sverige och nu återstår omkring sju av dem. Tack vare den här pjäsen hade Odysséteatern mest publik av alla fria teatergrupper i Strockholm förra året, något Alejandro Vivanco är mycket glad över.
- Det som gör den här pjäsen speciell är att vi utgår från killens perspektiv och visar varför han tar till medel för att förtrycka sin syster. Det är grunden till hela produktionen och till samtalet efteråt som vi alltid har, säger han.
Dialogledaren som följer med till Piteå heter Emre Gungör. Han är anställd hos Odysséteatern och utbildad socionom.
- Han har sett hedersrelaterat våld på nära håll och är väl insatt i problemet, säger Alejandro Vivanco.
Syskonkärlek?
"Den fjärde månaden" handlar alltså om våld inom familjen med heder som motiv.
Syskonen Alina och Josef har blivit föräldralösa och Josef har lovat pappan att skydda sin syster. Han tar till våld och ensemblens erfarenhet är att pjäsen väcker många frågor kring vilka val människor har i verkliga livet.
När Stockholms länsstyrelse sammanfattade sin medverkan i projektet, påpekades bland annat den positiva responsen från så gott som samtliga deltagare:
"Ungdomarna har särskilt uppskattat att dialogledarna har varit två unga socionomer med utländsk bakgrund med gedigen kompetens kring frågorna".
De vuxna har enligt sammanfattningen "lyft fram det positiva i att både offrets och förövarens perspektiv visas i all dess komplexitet".
För alla som bryr sig
I Piteå visades två föreställningar i går, och i dag blir det två till innan turnén fortsätter. Skådespelarna heter Anders Berg och Tuvalisa Rangström. Alejandro Vivanco har regisserat och scenografin står Mattias Marklund för.
Målgrupper för turnén är, förutom elever i årskurs 9 och gymnasiet samt skolpersonal, också personal på ungdomsmottagningar, fritidsgårdar, rättväsendet, sjukvårdspersonal, polis, föreningar, ideella organisationer, politiker och beslutfattare, samt föräldrar.
Eller som Odysséteatern sammanfattar det: "Alla vuxna som bryr sig om unga människor och deras livsvillkor".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!