Den digitala plattformen ”Kulturarenan” började som ett samarbete mellan Studio Acusticum, Piteå Kommun och Betaniastiftelsen, med stöd från Region Norrbotten och Kulturrådet. Förutom Studio Acusticums egna produktioner tillhandahåller nu ett flertal kulturinstitutioner från olika delar av landet professionella sändningar av konserter, teater och dans.
– Att fritt kunna ta del av kulturlivet är en mänsklig rättighet, vilket framgår av FN’s förklaring av de mänskliga rättigheterna. Ändå är det många människor som på grund av ålder, sjukdom eller liknande inte har möjlighet att ta sig till konserthus, teatrar och liknande. Denna plattform är främst tänkt som ett sätt att nå den stora publik som inte har tillgång till den offentligt finansierade kulturen, säger Roger Norén, konserthuschef på Studio Acusticum, Piteå.
Plattformen fungerar som en digital online-kanal, där vem som helst gratis kan ta del av utbudet. Lokala produktioner från Studio Acusticum samsas med material från Dramaten, Konserthuset Stockholm, Musik i Syd, med flera. Nu meddelar Studio Acusticum att projektet ingått ett samarbete med Metropolitan Opera i New York. Därmed kommer sjukhus, äldreboenden likväl som den enskilde operaälskaren kunna ta del av opera från ett av världens mest renommerade operahus. Piteåsonen och stjärnsångaren Peter Mattei är själv en av projektets ambassadörer, och Roger Norén framhåller vikten av samarbetet.
– Metropolitan ger föreställningar i världsklass, och de är också pionjärer inom kulturell digitalisering. Att vi nu samarbetar med dem är en kvalitetesbekräftelse, och deras expertis är till värdefull hjälp i vårt arbete med att sprida kulturen till så många som möjligt.
Roger Norén framhåller att sjukvården och äldrevården är en primär målgrupp. Han hänvisar till forskning som visar på samband mellan kulturtillgång och ökad livskvalitet. Inom ramen för projektet samarbetar man också med forskare från Göteborgs Universitet, med syftet att undersöka vad digital kulturtillgång har för betydelse för existentiell hälsa bland vård- och omsorgstagare.
– Många lever med kulturen ett helt liv, och har tagit del av teater och konserter i kanske 50 år. Blir man då sjuk eller på annat sätt förhindrad att ta del av detta utbud, ja, då är livet slut för många. Därför kommunicerar vi med sjukhusen och äldrevården, för att kunna nå de människor som av olika anledningar inte kan ta sig till våra konserthus och teatrar, säger Roger Norén.
Han säger också att den sociala upplevelsen spelar roll för många, även på sjukhus och äldreboenden.
– När kulturen blir något att enas kring blir även sjukhuset en mänskligare plats. Man kan inte bara slänga ut en produktion hursomhelst. Man måste visa den omsorg, på samma sätt som vi gjort i konserthusen i hundratals år, säger han.