Studenter skapar öde

Visst går det att göra opera i behändigt format och ändå få med allt som kännetecknar genren - plus lite till. Det visar ett 40-tal studenter från flera program vid institutionen för musik och medier (MME) vid Luleå tekniska universitet (LTU) i Piteå. Minioperan "Dimmalimm" har urpremiär i Studio Acusticums Black box ikväll.

De dansande hovdamerna och prinsessan.

De dansande hovdamerna och prinsessan.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2010-04-23 06:00
Inom institutionen MME i Piteå, finns en samordningsfunktion som kallas Accelerator. Konkret består den av ett produktionskontor dit studenter och personal kan komma för att få stöd, uppmuntran och praktiska råd för olika idéer som de vill förverkliga.
- Vi är som en skola i skolan med aktiviteter sju dagar i veckan. Idéerna flödar så att vi knappt hinner med. Meningen är att underlätta kontakter mellan utbildningarna här och med omvärlden, säger Marita Henningsdotter Lovnér.
Strategiska medel
Accelerator startades på hennes initiativ för ett år sedan. Hon är anställd vid MME som utbildningsledare för avdelningen Musik och 30 procent av sin arbetstid ägnar hon åt att vara verksamhetsledare för Accelerator.
Enaktsoperan "Dimmalimm" som tar cirka en halvtimme att introducera för publiken och tre kvart att spela, är den första produktion som Accelerator följt från idé till fullbordan. Samtidigt kan utbildningarna använda arbetet kring minioperan som en del av sin kursverksamhet och sina examinationer. Det har i sin tur medfört att "Dimmalimm" är en viktig del av den gemensamma examensfestivalen för MME:s avgångsstudenter.
- Sådan här samordning ingår inte i universitetets uppdrag, men prefekten Ingemar Jernelöf har äskat strategiska medel. Accelerators budget är cirka en miljon kronor för personalkostnader och några hundra tusen i produktionskostnader, säger Marita Henningsdotter Lovnér.
Isländsk saga
Studenterna och deras lärare har ordnat allt genom att samarbeta över institutions- kurs- och programgränser. Och det verkar som om det mesta har klaffat. Förutom Accelarator är Vocalista musikproduktion huvudsponsor. LTU:s
scenografiutbildning är samarbetspartner, liksom Västerbottensteatern där Marita Henningsdotter Lovnér tidigare arbetat.
- Teatern har lånat ut kostymer och rekvisita, säger hon.
I "Dimmalimm" medverkar studenter från Mediedesign, Musik - konstnärlig kandidat och Master, lärare - inriktning dans, TV-produktion i nya medier, Ljudteknik samt Arena MMT.
För publiken presenteras en isländsk saga omarbetad till opera. Man riktar sig till en vuxen publik, men de barn som satt på publikplats vid genrepet kunde tack vare den tydliga gestaltningen på alla plan uppfatta huvuddragen i handlingen och de humoristiska inslagen, trots att sångspråket är engelska.
Marita Henningsdotter Lovnér berättar att det hela började med att två isländska studenter, Gísli Jóhann Grétarsson och Margrét Brynjarsdóttir som nu avslutar sina studier på kandidatprogrammet i musik, kom till produktionskontoret och sa att de ville ändra operakonceptet.
- De ville nå en bredare publik genom att förkorta formatet på opera, så vi lade upp en strategi om hur man gör för att hinna få fram berättelsen på tre kvart. Sedan kopplade vi in andra utbildningar som kan examinera i produktionen och nu är den färdig för publik. Jag tror att det här är framtidens arbetssätt, säger Marita Henningsdotter Lovnér.
Föreställningen, vars motto är "Skapa ditt eget öde", spelas även i morgon i Piteå.
FAKTA Dimmalimm
Musik: Gísli Jóhann Grétarsson.
Libretto: Margrét Brynjarsdóttir.
Sångsolister: Margrét Brynjarsdóttir, mezzosopran. Peter Nyqvist, tenor. Adam Wahlberg, tenor.
Koreografi och dans: Karolina Kowalska, Elin Engström.
Hovorkestern: Isabelle Andö , violin. Nathalie Bertilsson, viola. David Wahlén, accordeon. Christian Feivik, klarinett, Johan Wikström fagott och saxofon.
Dirigent: Gísli Jóhann Grétarsson.
Regi: Kjell-Peder Johanson.
Ljus: Tomas Lindén.
Ljud: Sebastian Lönberg.
Inspicient: Anna Larson.
Fotograf: Emma Tillgren.
Grafisk design och webb: Mediedesign årskurs 2 Visuell kommunikation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!