"Spotify är en musikalisk cyborg"

Hur exponerad blir man egentligen när man lyssnar på Spotify? "Man kan inte vara så blåögd att man tror att man bara lyssnar på musik", säger forskaren Susanna Leijonhufvud.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2019-05-07 17:48

Strömmad musik och företag som Spotify har i dag tagit över rollen som den främsta distributören av musik – vilket i sin tur har gjort musiken mer lättillgänglig än någonsin. Men hur har Spotify förändrat vårt sätt att lyssna på musik? Susanna Leijonhufvud, forskare vid Luleå tekniska universitet, beskriver tjänsten som en musikalisk cyborg.

– Det är inte som att lyssna på en skiva fast den kommer genom en sladd. Det är dubbelriktad kommunikation, säger hon.

Forskaren menar att man bör veta att man inte bara lyssnar på musik. Man delar data och i det information om sig själv till en tredjepart man inte vet något om.

– Man måste hålla koll så att lyssnarna inte blir verktyg åt kommersiella krafter, säger Susanna Leijonhufvud.

Hon menar att Spotify gått från ett företag till en samhällstjänst – en slags rättighet.

– När det är en ny och så pass dominerande spelare på plan som Spotify är i Sverige, då behöver man ha lite koll på vad det innebär. Ta ett kommunalt bibliotek till exempel, som säljer ut eller slänger alla skivsamlingar och hänvisar till att alla ändå har tillgång till Spotify. Genom att säga så säger man även att Spotify ska få tillgång till alla medborgares dataanvändning vad gäller musikaliska preferenser. Vad har man för ansvar i det?

Data kan användas som kapital för företaget. Genom att erbjuda artister att ta del av data kan de exempelvis forma turnéplaner utifrån var de har flest lyssnare i världen.

– Den tid vi lever i är så otroligt komplicerad så man måste verkligen ha det här kritiska förhållningssättet. I USA kan man analysera musiken och kolla vilken politisk tillhörighet man har. Är det bra? Musiken säger väldigt mycket om oss eftersom den är så tätt knuten till oss. Den kan avslöja saker från vårt inre som vi kanske inte ens har koll på själva, säger Susanna Leijonhufvud.

Under föreläsningen gav hon en känga till Sveriges radio som ofta promotar Spotify samtidigt som kanalen inte får ha reklam.

– Nu vet vi att sportevenemang har haft reklam jättelänge. Men att göra det så oproblematiskt, jag tycker man måste växla upp.

Forskaren var ett av inslagen i Nationella musikmötet som arrangerats i Piteå och Luleå under måndagen och tisdagen. Chefer, producenter, konsulenter och andra inom musikverksamheten i län och regioner samlas sedan 2015 någonstans i Sverige varannat år för att ta upp aktuella frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!