Sötsalt lax vann årets Grill Janne-tävling
Gravad lax med dillkokt potatis, hovmästarsås och rabarberkompott. Det var vad som stod på vinnarmenyn i årets Grill Janne-tävling. Sex lag slogs om förstapriset och till slut var det grabbarna från Piteå golv och tak som fick äran att spruta champagne över både sig själva och åskådarna på Byxtorget.
Årets publiklag bestod av Madelene Hamberg Ölund och Anita Bladh som utmande resterande lag i årets Grill Janne med fyllda laxkotletter, färskpotatis och fyllda tomater.
Foto: Anders Westergren
- Vi ska göra en apelsinmarinerad lax, fylld med rökt lax och Philadelfiaost. Till den blir det ortens färskpotatis, fyllda tomater och en apelsinsås, berättar Anita Bladh och Madelene Hamberg Ölund i publiklaget.
- Egentligen kom vi för att heja på våra chefer på Direkt försäkringsmäklarna när de tävlade i torsdags, men det slutade med att vi blev utplockade från publiken för att bilda ett lag, och här står vi nu i finalen. Vårt mål är att slå cheferna, enades de.
Stressig matlagning
Lagen påbörjade sin matlagning med sex minuters mellanrum och när laget från JB bygg hade en kvart kvar till servering började svetten lacka.
- Vi har läget under kontroll men visst är det lite stressigt. Vår rätt består bland annat av laxbiffar med saffranssås. Egentligen ska man väl bara ödmjuk, men det får vara den här gången. Vi går in för segern!
Förra årets vinnare, Per Embertsen från SCA, var i år en av jurymedlemmarna. Det rådde inga tvivel om att han gillade det han såg.
- Alla verkar jätteduktiga och det ska bli spännande att smaka allt sen. Det vi bedömer som jury är smak, utseende och teamwork. Hittills har alla fått små plus och minus i protokollet.
När alla i juryn hade tagit del av de sex smaksensationerna enades de snabbt om en vinnare. I motiveringen nämnde man lagets snygga disposition, den enkla med ändå välbalanserade smaken samt berömde deras förmåga att låt det söta möta det salta.
- Det känns jättekul, men oväntat att det blev vi som vann. När vi fick veta att det var lax som var huvudingrediensen rådfrågade vi en kock som jobbar i en fiskeaffär, det var så vi kom fram till den här rätten, berättar Markus Johansson från Piteå golv och tak.
På andra plats hamnade OMY och tredjeplatsen knep Direkt försäkringsmäklarna.
Vinnarrätten innehöll: Dillgravad lax, hovmästarsås, dillkokt potatis och sparris. Den grillade rabarberkompotten serveras som efterrätt och gjordes på grillad rabarber som sedan marinerats i honung, ingefära och vanilj. Rabarbern varvas sedan med marcarponeost, vaniljdrömmar och citronmelism.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!