Material såväl som motiv varierar bland tavlorna och juryn har utgått ifrån kriterier så som form, kompisition, färgval, motiv, originalitet, fantasi, teknik och känslan målningen förmedlar och skapar hos betraktaren. Varje medlem i Ådran har fått skicka in tre bidrag var och samtliga alster som hängs upp i konsthallen är till försäljning. I år sändes 110 bidrag in för bedömning.
– Vi är drygt 40 medlemmar i föreningen som träffas på tisdagarna under terminerna och skapar tillsammans. Det finns inga kriterier eller krav utan det enda som krävs för att vara med i föreningen är att man tycker om att skapa, berättar ordförande för Ådran Elaine Lundberg.
Tillsammans med hedersmedlemmen i Ådran tillika konstpedagogen Satu Takkinen har Elaine under dagen provhängt målningarna på olika platser i lokalen för att se var de samspelar bäst.
– Man får känna efter var tavlorna ska vara. Vi har vandrat runt med konstverken och provat oss fram för att se hur de samspelar med varandra. Jag och Elaine är ett bra team och brukar tänka precis likadant, säger Satu.
Måla med kaffe
Tidigare under året har föreningen haft utställningar i Öjeby biblioteks konsthall, i Solanderparken, på Piteå Älvdals sjukhus, och senast i Badhusparken på nationaldagen där de hade konstverkstad och utställning. Vad föreningen gör och vilka teman som präglar skapandet bestämmer medlemmarna själva.
– Vi hade tema ”Mellan himmel och helvete” i Öjebyns konsthall och har tidigare haft tema drömmar och tema rötter. Vi har även haft som tema att måla med kaffe, berättar Elaine.
Men det viktigaste för inspirationen är enligt Elaine att mötas regelbundet och skapa tillsammans.
”Konst är livet”
– Många säger att de vill måla men att de aldrig kommer sig för att börja. Då tar man sig tiden på tisdagarna och kommer och målar. Vissa är rädda för att måla, de tror att de inte är tillräckligt duktiga. Då är det bra att kunna träffas och inspireras av varandra, berättar Elaine.
Både Elaine och Satu tror att det finns något i människan som behöver få skapa och ta del av kulturella yttringar.
– Konst är livet och vi behöver den för att överleva. Konsten handlar om ett möte där man kan få inspiration och utvecklas. Den kan även leda till samtal mellan människor. Konsten är mer än bara dekoration, den kan också handla om provokation eller att få utlopp för tankar och känslor, menar Satu.
Det är tacksamt att vara konstintresserad i Piteå och det finns många likasinnade i staden, fortsätter konstpedagogen.
– Konstintresset har ökat enormt och det finns en kraft hos många i Piteå att vilja skapa, speciellt tillsammans med andra. Även inom andra uttrycksformer, genom poesigrupper till exempel, menar Satu Takkinen.
Sommarsalongen har funnits på Piteå konsthall sedan 1992 och utställningen finns att beskåda fram till den 17 augusti.