Smask-artisterna är på plats
Scenen står färdig, artisterna är på plats och på torsdagen drog repetitionerna igång inför riksfinalen i Smask 2008 på Norrmalmia dit det faktiskt finns biljetter kvar.- Det märks att Smask är större här uppe, säger Lina Melander, som sjunger Göteborgsbidraget "Raka dig".
Göteborgsstudenterna hjälps åt i en klassisk schlagerpose i låten "Raka dig". Madelene Holmström, Lina Melander, Niklas Rudbäck, Fredrik Herre och Carolin Johansson vet hur man gör.
Foto: Jens Ökvist
- Det var lite nervöst i början, men det var kul och det låter jättebra om orkestern. Det är alltid lite speciellt att träffa nya människor och sedan bara gå in och köra. Man får tänka på att vara uppmärksam och vad som funkar. Många saker kan falla på plats till andra repet, säger Ida Eriksson, dirigent för Göteborgs båda bidrag.
- I Göteborg var det så mycket att göra runt omkring. Här är allting fixat och man kan bara gå in och jobba. Det är som en minisemester och det är häftigt att vara i Norrland. Jag har inte varit så här långt norrut.
Hårig text
"Så ta din hyvel, sax och after shave, så drar jag raka vägen hem till dig", går en av textraderna i "Raka dig", ett av Göteborgs två bidrag i riksfinalen.
- Vi hade skrivit en asbra låt, men kom inte på någon text. Folk brukar driva med mig för att jag har skägg. Egentligen handlar den om att acceptera sin partner som han eller hon är, förklarar Niklas Rudbäck som skrivit låten tillsammans med Marcus Löfdahl och Erik Jensen och framför den i duett med Lina Melmander.
Hur stort är Smask i Göteborg?
- Inte så stort som det borde, säger Rudbäck och får medhåll.
- Det är svårt att få genomslags-kraft i en så stor stad. Det märks att det är större här, på organisationen runt omkring och att det sänds i radio bland annat.
De är nöjda efter den första repetitionen på scenen, men tillägger att det är mycket som ska vägas in, inte minst rörelsemässigt. Så sent som i veckan fick de nya dansare då de ordinarie inte kunde följa med.
Båda ger beröm till produktion och orkester
Vad tror ni om era chanser?
- Man vill gärna tro att man kan vinna, menar Niklas Rudbäck.
- Fem bidrag går ju vidare och får uppträda igen. Det vill vi gärna göra, säger Lina Melander.
Förutom artister, låtskrivare och dirigenter har varje skola skickat tre studenter som ska ingå i blandade jurygrupper på lördagskvällen. Utöver dessa blir det en sponsorjury och en kändisjury där bland andra Bo Sundström från Bo Kaspers orkester återfinns.
Biljetter finns
Det har varit olika bud om biljetterna. Ett tag gjorde felaktigheter i webbokningen gällande att arrangemanget var utsålt. Därefter såg det ut som om de flesta biljetterna skulle gå åt och det senaste budet är att det finns gott om biljetter. Smask-generalen Patrik Eriksson förklarar.
- Det var nästan slutsålt, trodde vi. Och plötsligt var det inte alls det. Det var folk som hade bokat via mail till företag och inte ville ha dem längre. Det blev bokningar som släpptes och helt plötsligt fanns ganska gott om bijletter.
Och nu går ni ut med en kampanj och säljer till rabatterat pris om man köper flera biljetter?
- Precis. Det är ändå ett studentarrangemang. Vi behöver sälja biljetter för att gå runt, men det blir också en bättre show om det blir fullt.
Fixar ni fullsatt?
- Jag är lite skeptisk till helt fullsatt, men jag tror att vi kan sälja en stor del av biljetterna.
Han och projektledaren Elin Jaller har bråda dagar just nu. Alla sliter i dem och Eriksson får ikläda sig rollen som en slags allt i allo. Mycket handlar om att få de tillresta att känna sig välkomna.
- Det flyter på bra än så länge. Folk är entusiastiska och man jobbar med problemlösare känns det som, säger han och precis då ringer mobilen än en gång.
Vad skiljer i upplevelse från den lokala uttagningen?
- Det här blir större skala. Lite mer "de stora artisterna och publiken". På Acusticum satt man nästan på scenen, kändes det som. Här blir det ett riktigt artistavstånd. Sedan har vi mer ljud och ljus så klart.
Vilken respons får du från de som rest hit?
- De är lite imponerade, tror jag. Det märker man när de kommer hit. "Åhh vilken scen, det här är på riktigt".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!