Skaparfrihet i foajen

SKAPARGRUPP. Juni och juli månads konstnärer i Piteå-Tidningens konstfoaje vet hur det känns att bryta isolering mot samvaro. I skaparrummet vid avdelning Råd och stöd på Piteå älvdals sjukhus har en utställning präglad av gruppens vänskap vuxit fram.

Piteå2007-06-07 00:00
I Råd och stöds skaparrum är gemenskap och lusten att uttrycka sig påtaglig. Just den här tisdagen i slutet av maj representeras gruppen av Zandra Bäckström, Christer Lundberg, Lena Nilsson och Ing-Marie Grönlund. Deras personliga
assistenter är också med.

Skapargruppen är till för personer med fysiskt funktionshinder som inte beror på
åldrande, men när gruppen träffas pratas det om allt annat än sjukdom. De personliga assistenterna tycker om samvaron och skaparstunderna lika mycket som brukarna.

- Det är viktigt för oss personliga assistenter, här möts vi och utbyter erfarenheter, säger Karin Gustavsson, personlig
assistent till Zandra Bäckström.

Skapandet är lustfyllt och innehåller snickarverkstad, målning och tovning. Upplägget i verksamheten går ut på två träffar i veckan med skapande verksamhet. På fredagar är programmet friare med skapande möten, föreläsningar och studiebesök.

För hälsa och utveckling

Kommentarerna om verksamhetens betydelse faller som mjuka regndroppar i rummet bland de medverkande konstnärerna: "Det här har verkligen berikat mitt liv" och "Här har vi funnit en gemenskap".

Konstpedagog Catharina J Berg säger att hennes tjänst varierar från att vara medmänniska till konstnärlig ledare.

- Konst och kultur fyller allas själar. Det är viktigt att se det vackra omkring sig, och att vara en del av konstutövandet. Det är bra för allas hälsa och utveckling.

Kerstin Mezán från ABF Piteåbygden är handikappansvarig vid förbundet. Hon hälsar på med jämna mellanrum och ser utveckling varje gång.

Ingen prestation

Skapargruppen startade som ett projekt i landstingets regi, nu har ABF huvudansvaret med bidrag från landstinget och Råd och stöd vid Piteå älvdals sjukhus. Catharina J Berg är anställd som cirkelledare vid ABF för skapargruppen och Kerstin Mezán tycker verksamheten är folkbildning när det är som bäst.

- Det här fungerar bra med ABF:s ideologi, att det ska vara fritt och frivilligt, säger hon.

En annan tanke som ligger till grund för verksamheten är människans möte med kultur i alla former.

- I det här fallet jobbar vi med bilden som ett kommunikationssätt, säger Catharina J Berg.

Antalet som är med vid varje träff är inte statiskt.

- Det beror på dagsformen och transporten, säger Zandra Bäckström.

Catharina J Berg berättar att nya personer som kommer till gruppen är blanka blad för henne. Tillsammans med gruppen och den enskilda personen hittar hon redskap för att skapandet ska komma igång med olika material.

- Här finns ingen prestation, vi ska våga göra bort oss, säger hon.

Förändrade livsvillkor

Gruppen arbetar med inställningen om att konst faktiskt gör skillnad. Catharina J Berg märker hur personer i gruppen förändras allteftersom deras skapande utvecklas. Ing-Marie, berättar hon, målade från början med frustration. Nu målar hon mer betänksamt, går ifrån i perioder och slutför bilden.

- För mig är det här friska människor som drabbats av något i livet som förändrat deras livsvillkor, men de är friska, säger Catharina J Berg.

Till utställningen i konstfoajen bidrar även Eva Rask, Tuula Korhonen, Erling Westerberg, Cecilia Lind, Erika Johansson och Ruth Höglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!