Sensationellt stålfynd

I kväll gästar länsmuseets arkeolog Carina Bennerhag Piteå museum, för att berätta om de exceptionella fynden av tidig järnframställning i Sangis.- Med dem kan hela produktionskedjan följas, från brytning till färdiga produkter. Något liknande finns inte i hela den norra regionen av Sverige, Finland, Norge och Karelen, säger hon.

I det snittade partiet på holkyxan syns en tydlig kärna av stål.

I det snittade partiet på holkyxan syns en tydlig kärna av stål.

Foto: Staffan Nygren, Norrbottens museum

PITEÅ2009-11-25 06:00
Höstens arkeologiska undersökningar visar att stål framställdes i Norrbotten för 2 300 år sedan, vilket är en sensation inom den internationella forskningen av tidig metallhantering i norr. Alltihop började i samband med utgrävningarna inför bygget av Haparandabanan, när Norrbottens museum undersökte området.
- 2006-2007 hittade vi en boplats från fornhistorisk tid, med indikationer på att det borde finnas en järnframställningsplats i närheten. Men vi hittade ingenting då, säger Carina Bennerhag.
Norrbottens museum startade ett eget forskningsprojekt med en budget på totalt 100 000 kronor. Finansiellt tillskott har främst Norrbottens läns landsting stått för, men också stålindustrins branschorganisation Jernkontoret. Carina Bennerhag arbetar med forskningen och Åsa Lindgren har varit med och inventerat under hösten. De tog sikte på det område som kallas Järnbacken i Sangis - och prickade rätt.
- På boplatsen hade vi hittat spår av till exempel slagg och delar av råjärn som bildas vid järnframställning, och även smidade bruksföremål som yxor och knivar.
- Det är jättespännande att vi nu har hittat övre Norrlands första järnframställningsplats alldeles i närheten. Fynden är unika, ingen annanstans kan man se så tidiga spår efter utvecklad järnhantering i norr, säger Carina Bennerhag.
Metallresterna har alltså daterats till den äldre järnåldern, cirka 300-200 före Kristus.
- Museet ska söka ytterligare pengar för att fortsätta forskningen och jag kommer att jobba med det här nästa år också, säger Carina Bennerhag.
FAKTA Fornfynden
Eftersom fynden ligger inom sträckningen för Haparandabanan, kommer en räddningsundersökning av platsen att utföras sommaren 2010. Den ska utföras av Norrbottens museum med hjälp av medel från Riksantikvarieämbetet.Källa: Norrbottens museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!