Saur solo på skiva

Slagverkaren Daniel Saur ger inte intryck av att vara tankspridd, tvärtom. Nu har han i alla fall samlat spridda tankar på sin första soloskiva, om den engelska titeln ”Scattered thoughts” ska tolkas bokstavligt. Musiken är melodiskt och rytmiskt avspänd och skingrar tankar på ett meditativt sätt.

En soloproduktion från början till slut, inspelad på Acusticum.

En soloproduktion från början till slut, inspelad på Acusticum.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-05-01 15:00

Daniel Saur är mest känd som Norrbotten Neos slagverkare och en av musikerna i trion Global Percussion Network som turnerat över hela världen.

Han har medverkat i ett 20-tal skivinspelningar med dessa och andra ensembler. Nu är hans första egna soloskiva utgiven och han har komponerat musiken, spelat in den, och producerat.

– Känslan är en annan när allt är mitt eget. Nu står jag för allt ensam, till skillnad från exempelvis inspelningarna med Neo där dirigent, ljudtekniker med fler bestämmer.

–  Att färdigställa produktionen har tagit tid eftersom jag är så självkritisk, säger Daniel Saur.

Speciell ljudbild

Komponerat har han alltid gjort, åt sig själv. Det har visat sig att många andra gärna spelar hans musik, så den har spridits till olika världsdelar.

– Det är roligt att musiken tilltalar fler. Till skivan har jag tagit fasta på det speciella ensemblesound som vi hittat i Global Percusssion och byggt det vidare i solistisk form.

– Många säger att resultatet är meditativt men det var inte min grundtanke, förklarar Daniel Saur.

Musikdrömmar

De melodiska slagverken marimba och vibrafon har huvudrollen i samtliga sex spår på skivan, givetvis har de sällskap med andra slagverksinstrument.

Daniel Saur är född och uppvuxen i Bollnäs i Hälsingland. Hans pappa Per-Gunnar Saur, också en etablerad slagverkare, var hans första musiklärare och han studerade även piano tidigt. Daniel Saur gick ut musikhögskolan i Piteå år 2000 efter en studiebakgrund på Framnäs folkhögskola, Arméns musikpluton och Musikkonservatoriet i Falun.

– Efter min examen jobbade jag på kommunala musikskolan i Söderhamn. Kontakten med ungarna var rolig, men samtidigt kände jag mig fastlåst.

– Mina egna musikdrömmar fick stå på sidan om på grund av tidsbrist, så efter ett par tre år flyttade jag till Stockholm och började frilansa.

2007 flyttade han till Mexiko och under det år han jobbade där kom erbjudandet om Neo.

– Det lät så kul att få vara med om att jag inte kunde tacka nej till, säger Daniel Saur.

Fina förutsättningar

Angående Neo säger han att förutsättningarna är fina och att det är storartat av landstinget och Norrbottensmusiken att våga satsa, både vad gäller profilering och nyanställning.

– Att våga ta ansvar för ny musik och profilera Neo och Norrbotten Big Band som spetsensembler tycker jag är modigt när övriga musik-Sverige skär ner och sparar.

Neo håller som bäst på att rekrytera en violinist. Av 40 sökande har fyra gallrats ut, som ska provspela även i Norrbottens kammarorkester där Neo ingår.

– Orkestern gör fyra produktioner per år. Det är roliga veckor när vi får bryta av med andra typer av svårigheter än Neos tekniskt avancerade, nästan matematiska, arbete.

Nybliven husägare

Daniel Saur är gästlärare vid två mexikanska universitet och har sedan 2001 undervisat o vid Luleå tekniska universitets institution för konst, kommunikation och lärande i Piteå (musikhögskolan).

Den tid det tar i anspråk varierar från år till år.

– Nu har jag två elever, förra terminen var det fyra och för några år sedan nio, så det är väldigt olika.

Daniel Saur har nyligen köpt ett hus i Piteå tillsammans med sambon Pia-Karin Helsing som är cellist, så han lär förbli Pitebo ett bra tag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!