Satu Takkinen, som till vardags arbetar som Piteå kommuns konstpedagog, hade skrivit ett par nya dikter till distriktsfinalen som avgjordes i tre etapper.
- Jag var tillfreds med det jag skrivit, så jag var inte ett dugg nervös. Eftersom jag kände att dikterna var bra hade jag inte för bråttom vid framförandet, jag tog mig till och med tid att titta på publiken, säger Satu Takkinen.
Hon tillägger att det svåra momentet var att veta i vilken ordning hon skulle presentera sina bidrag.
- Fyra av åtta åkte ut redan i första omgången. Två av mina dikter är kvinnodikter och en handlar om husen och gatorna i Sundbyberg där jag bodde när jag var liten.
- Den här gången använde jag mig av min finska brytning, men det gör jag inte alltid, säger Satu Takkinen som annars talar ren svenska.
Publikmagnet
Uttrycket poetry slam betyder direkt översatt från engelskan "poesismäll". I tävlingen ska dikter framföras av poeten som skrivit dem, från en scen. I lördags var denna scen den stora entréhallen utanför biblioteket i Kulturens hus i Luleå och publiken var stor.
- Det var fullt med folk i foajén och det roliga är att publiken var väldigt blandad åldersmässigt. Jag tror inte att jag varit med om så stor publik under ett poetry slam någon gång tidigare, säger Satu Takkinen.
Vid tävlingar i estradpoesi bildar några ur publiken frivillig jury och de tävlande bedöms efter ett poängsystem tills två finalister möts. Varje år kring Kristi himmelsfärdsdag arrangeras SM i poetry slam i olika svenska städer. Under fyra dagar avgörs både individuellt mästerskap och lag-dito.
Fyra norrbottningar
I Norrbotten har totalt 21 estradpoeter kämpat om en plats i distriktsfinalen, genom deltävlingar på olika orter. Förutom Satu Takkinen får Joakim Jakobsson som kom tvåa och Sven Nyberg, båda från Luleå, samt Anton Asplund från Kiruna åka till lagtävlingen i Göteborg.