Samtal om rasism

Många unga svarta svenska flickor och kvinnor har funnit styrka i det Instagram-konto som Fanna Ndow Norrby startade för två år sedan. Nu är berättelser ur @SvartKvinna utgivna i bokform.

Debutant. Fanna Ndow Norrby har gett ut sin första bok och den har i likhet med Instagramkontot fått stort genomslag.

Debutant. Fanna Ndow Norrby har gett ut sin första bok och den har i likhet med Instagramkontot fått stort genomslag.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-03-07 22:14

Videon är inte längre tillgänglig

Med ett urval hemska berättelser om vardagsrasism i Sverige, följda av lika många upplyftande samtal, gästade Fanna Ndow Norrby från Stockholm kulturföreningen Ordmån i Piteå på måndagskvällen.

Våren 2014 startade hon kontot @SvartKvinna på bilddelningsappen Instagram. Direkt hade hon 10 000 följare och in strömmade hundratals fruktansvärda berättelser om den utbredda sexism och rasism som svarta flickor och kvinnor möts av varje dag.

– Instagram är fylld av nonsens och ändå är alla inne i den appen, så jag fyllde mitt konto med något jag tycker är intressant.

– Efter ett år och 200 historier orkade jag inte mer. Jag blev så trött! sa Fanna Ndow Norrby.

Trots att kontot är vilande – hon har bara lagt ut sju, åtta historier det senaste året – har det 33 700 följare och fortfarande kommer nya kommentarer.

– Jag förstod att även om kontot är jobbigt för mig så är diskussionen nödvändig. Därför rundade jag av med boken. Den kom till för att även de som inte har Instagram ska börja prata om de här frågorna.

– Vi behöver det, men det är viktigt att vi pratar i trygga rum som det här först. Då är vi bättre förberedda nästa gång någon som blir rasifierad behöver stöd. Det mest obehagliga är när många är tysta, sa Fanna Ndow Norrby.

Sedan läste hon ur sin bok, där vittnesmålen om rasism är indelade i kapitel knutna till olika miljöer eller specifika ämnen: Skolgården, restaurangen, nattlivet, taxi-bilar, poliser, kropp, hår. Efter varje exempel uppmanade hon publiken att diskutera i grupper och sedan inbjöd hon till allmänt samtal om respektive situation.

Fanna Ndow Norrby visade sig vara en van samtalsledare och hon fick engagerad respons av publiken. Bland andra berättade en kvinna om den vardagsrasism hon upplevt i Piteå allt sedan skoltiden.

Efter händelsen i Ferguson i USA, då polisen skjöt ihjäl en 18-årig svart kille, ägnade Fanna Ndow Norrby en temavecka åt svarta män i Sverige på sitt Instagramkonto.

– Det var mycket mera våld i de berättelserna, konstaterade hon och avslutade med att läsa ur förordet till sin bok:

– Jag vill kunna prata om annat än rasism men det går inte, det är ju fan rasism vart man än går!

Fanna Ndow Norrby sammanställer tillsammans med förlaget en lärarhandledning om hur man kan prata om rasism, eftersom hon vet att många skolor använder sig av berättelserna i boken för att synliggöra frågan.

Fanna Ndow Norrby

Fakta

Frilansskribent och aktivist, född 1990.

Utbildad i strategisk kommunikation och PR.

”Svart kvinna” utkom på Natur och Kultur i oktober förra året och är hennes debutbok.

I boken medverkar också tolv skribenter som bidrar med nyskrivna texter, bland andra Amie Bramme Sey, Judith Kiros, Tyson Mcvey, Yodit Girmay och Adam Tensta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!