Många drömmer om världar olika vår egen - där fysikens och naturens lagar inte behöver gälla, där varelser vi aldrig sett vandrar fritt och där magi inte är någonting overkligt. Vissa har skrivit böcker av de drömmarna, andra gjort filmer eller målat tavlor. Viktor Lindvall, Martin Lindahl, Stefan Boström, David Björkman, Robin Pettersson, Oskar Tornberg och Peter Granström kliver rakt in i de världarna, istället för att drömma om dem.
Dungeons & dragons är ett brädrollspel som kom på marknaden på 70-talet, men steg i popularitet under 80-talet. Enligt ägaren Hasbro har spelet dock aldrig varit så populärt som i år. Mycket tyder på att Netflix-succén ”Stranger Things” inte är helt oskyldiga till uppsvinget. Faktum är att hela den 80-talsnostalgiska science fiction-serien inleds med att karaktärerna spelar Dungeons & Dragons, och spelet blir en dimension i seriens handling.
DnD går ut på att ta sig genom en handling som utspelar sig i deltagarnas fantasi och där varje spelare har en karaktär som utvecklas under kampanjens gång, beroende på vad som utspelar sig och vilka beslut spelaren fattar. En spelledare, eller ”dungeon master”, styr rollspelet, ser till att reglerna följs och har det största ansvaret över historieberättandet.
– Jag berättar en situation och bygger upp en miljö. Just nu jobbar deras karaktärer åt legoknektar, det är den nuvarande storyn, men de kan ju välja att gå vart de vill och göra vad de vill, förklarar Viktor Lindvall.
Karaktärerna i rollspelet utformar spelarna själva. I ”Player’s handbook”, som sammanfattar spelets alla regler och förutsättningar, finns de olika klasserna och raserna listade som spelaren kan välja mellan. Genom att rulla tärningarna slumpas karaktärens olika färdigheter fram. Enligt killarna kan väldigt roliga situationer uppstå beroende på vad man låter sin karaktär göra.
– Till exempel så vet man ju ibland som spelare vad man borde och inte borde göra, men det vet ju inte karaktären och då gör man det ändå, säger Oskar Tornberg.
– Det är väldigt kreativt. Man får leva ut sina fantasier och testa saker man kanske inte hade vågat göra i verkligheten, säger Viktor Lindvall.
Han och kompisen Martin Lindahl har spelat Dungeons & Dragons i flera år i olika konstellationer. Den nuvarande gruppen träffas en gång i veckan hemma hos Viktor för att rollspela, dricka kaffe och inte minst – umgås. Martin beskriver det som att spela ett dataspel utan gränser. Men det här är i så fall inget dataspel som utspelar sig på en skärm, utan runt ett köksbord.
– Men när man tänker tillbaka på när vi har spelat så ser man inte oss runt bordet framför sig, man ser karaktärerna och världen vi byggt upp. Det är som att tänka tillbaka på en film man sett och istället för att se TV:n framför sig så är man inuti filmen, säger Oskar Tornberg.
Förra sessionen avslutades med en cliffhanger, och den här kvällen fortsätter äventyret. Adelskvinnan Comtesse Circadia Oleus har sagt upp en stor mängd arbetare från sina plantage och dessa demonstrerar nu utanför grindarna. Martin, Oskar och de andra har fått i uppdrag att skingra folkmassan.
– Ofta kan det bli väldigt spännande. Ibland har man spelat en karaktär i ett halvår, då vill man ogärna dö i en strid, säger Martin Lindahl.