Roligheterna har officiellt börjat

Det var färgglatt, smilband i högläge och glada toner när revy-SM invigdes på riktigt på Byxtorget. Två unga talanger fick också mottaga var sitt stipendium ur Bosse Parneviks hand.SE BILDSPEL HÄR!

Många bidrag kan kanske komma att handla om svininfluensan under SM. Det temat hade i alla fall det här glada gänget valt när de sjöng och dansade sig igenom Piteås centrum.

Många bidrag kan kanske komma att handla om svininfluensan under SM. Det temat hade i alla fall det här glada gänget valt när de sjöng och dansade sig igenom Piteås centrum.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2009-08-07 09:14
Trots att deltagarna varit på plats i Piteå ett par dagar så var det först under torsdagen som revy-SM invigdes på riktigt. Platsen för själva tävlingen är ute på  Havsbadet, men att öppnandet av tillställningen skulle ske i centrum var självklart.
– Nu är vi igång på riktigt. Vi har tagit emot alla gäster så att allt ska kännas intimt och trevligt, precis som det ska vara i Piteå, säger projektledaren Eva Rögde.
Parnevik dementerade
När paraden med alla deltagande revyer kom nerför backen förbi stadshotellet förstod man vad det här handlade om.
Läste man inte den första parollen som direkt gav bort handlingen, kunde man ana på utstyrslar och sambatonerna att här var det spex på gång. Väl framme på Byxtorget väntade Röde & Rått på scenen. Bland ett par talare fanns kommunalrådet Peter Roslund som var tacksam att han inte förekommit i de lokala revyerna allt för ofta.
– Här i Piteå är vi bortskämda med bra komik, så ni måste ta fram det bästa ni har, uppmanade han de besökande revyartisterna.
Invigningens höjdpunkt är så kommen. Fram på scenen kliver mannen, myten, legenden – Bosse Parnevik, och vill direkt dementera att han ska stå på scenen under SM. Kanske blev en och annan besviken över detta.
– Det är bättre att säga ifrån direkt. Jag kommer bara att sitta med i en jury för sketchtävlingen, skrattar Parnevik.
Glada stipendiater
Han är mestadels här för att dela ut sitt eget stipendium, som varje år går till unga talanger inom ”den svåra revykonsten”.
Upp på scenen kallas först Brita Johansson från Strängnäs och får blommor, diplom och en check på 10 000 för vidare utbildning till musikalartist.
Efter det är det dags för den ovetande stipendiaten.
Anelija Karahodzics revy-gäng Görsköj hade anmält henne utan att säga till. 15 000 kronor ska ta henne till New York och Broadway för vidareutbildning i dans.
– Ofattbart, jag har inga ord, sade hon efteråt.
– Varje år dyker det upp många fina revyämnen, tycker Bosse Parnevik.
Han säger att det var minst 15 år sedan han sist var i Piteå, men att det är jättekul att vara tillbaka. Hans stund i rampljuset på Byxtorget var snabbt förbi men ännu väntar ju det bästa av revy-SM. I dag drar föreställningarna och tävlingen i gång. På sidan av det hålls också workshops och totalt är det 350 entusiaster som samlats på Pite havsbad.
– Jag har inte sett några nummer, det är genrep i kväll. Men så klart är det ju det bästa av det bästa, säger  Eva Rögde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!