Rockmusiker med fristad

Egyptens internationellt mest kända rockmusiker tvingades fly sitt hemland. Ramy Essam är nu i Piteå för att berätta om vad en fristad betyder för förföljda musiker.

Frihetskämpe. ”Att bara söka trygghet och säkerhet är inget för mig, jag kämpar ju för frihet med musiken som vapen och därför längtar jag tillbaka till gatulivet i Egypten”, sa Ramy Essam under samtalet där även Ulrika Lind medverkade.

Frihetskämpe. ”Att bara söka trygghet och säkerhet är inget för mig, jag kämpar ju för frihet med musiken som vapen och därför längtar jag tillbaka till gatulivet i Egypten”, sa Ramy Essam under samtalet där även Ulrika Lind medverkade.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2016-03-16 19:17

När Ramy Essam satte ihop slagorden från Tahrirtorget i Kairo med en melodi, blev sången ”Erhal” (”Avgå”) revolutionens ljudspår och därmed världsberömd. Efter den arabiska våren blev han tystad, arresterad och torterad. Dessutom inkallas egyptiska män till två års militärtjänst när de är 28 år.

– Militären kan förstöra en människas liv och jag vill inte vara del av någon armé.

– Om jag inte fått den här chansen hade jag hamnat i fängelse i evighet eller dödats, sa Ramy Essam strax innan onsdagens offentliga samtal om fristäder för musiker började.

Lokala politiker, kommuntjänstemän och andra intresserade diskuterar huruvida Piteå också kan bli en fristad för förföljda musiker. Ulrika Lind, som följt Ramy Essams vistelse i Sverige på uppdrag av Malmö stad, medverkade också i samtalet. De informerade bland annat om det internationella fristadsnätverket International Cities of Refuge Network (ICORN). Att samarbeta regionalt var också ett tips.

De många positiva erfarenheter Ulrika Lind och Ramy Essam kunde rapportera om, blandades med exempel på en kulturkrock som kunnat avsluta det hela ifall inte Ramy Essam fått förklara sig. Hur sådant, men också mer praktiska förhållanden, hanteras kan göra stor skillnad.

– De kulturella skillnaderna måste hela tiden hållas levande i dialogen. Experter på mänskliga rättigheter och musik behövs också, sa Ulrika Lind.

Ramy Essam kom till Malmö i oktober 2014 och är tacksam över att för ovanlighetens skull känna sig trygg och säker under två år, men det är inte vad han prioriterar främst:

– Tänkande, produktivitet och kreativitet står ofta i motsats till det.

I Malmö finns inte så många inspelningsstudior och det är dyrt att hyra de som finns, så Ramy Essam förklarade att om han inte träffat ett par proffs i Stockholm som tar hand om hans karriär hade han inte kunnat spela in sin nya skiva som släpps snart.

– Efter att ha varit en totalt oberoende gatumusiker ville jag inte förlora möjligheten att släppa låtar fria på internet, men min producent och min manager är kommersiella. Lyckligtvis förstår de mig ändå.

Ramy Essam kom till Sverige i november 2011 efter att först ha tilldelats Freemusepriset i Stockholm, för att han med sin musik stärker yttrandefriheten i musiken. Sedan dess har hans internationella karriär tagit ordentlig fart, med framträdanden i USA, Kanada, Sydafrika och Europa.

– I Egypten hade jag inte ens en nationell karriär utan levde ett undergroundliv och nu har jag varit galet aktiv. Jag kommer från en mindre stad som heter Mansoura men bodde i Kairo när revolutionen startade.

– Jag började spela akustisk gitarr när jag var 17 år, men då höll jag på med fotboll. Trots den uppmärksamhet idrotten gav mig, upptäckte jag att jag fick mer tillbaka av musiken. En poet visade mig dikter med politiskt innehåll och sedan dess har jag komponerat politiska sånger.

Orden i den speciella sång som förenade alla på Tahrirtorget är helt enkelt revolutionens slagord.

– Min allra första konsert var inför 300 personer vid nyåret 2010. Tjugofem dagar efter det bröt revolutionen ut. 31 januari stod jag på den scen som byggts upp på torget och sjöng inför 100000 människor.

– Det var mitt livs största ögonblick, men innan dagen var slut sjöng jag inför en halv miljon och som mest en miljon. Alla sjöng med direkt, orden hade ju formulerats av folket.

Ramy Essam är av den bestämda uppfattningen att musik kan förändra människor, vilket han ser sig själv som bevis för.

– Jag hade ingen aning om jämställdhet, religionsfrihet och jämlikhet tidigare.

Fristad

Fakta

Residensprogram för förföljda och/eller censurerade författare, journalister, bildkonstnärer, scenkonstnärer och musiker.

Malmö har som första svenska stad beslutat utvidga programmet till att också omfatta samtliga konstformer.

Fritt uppehälle i två år och ett nätverk i regionens kulturliv erbjuds.

Ett tjugotal städer i Europa, samt Mexico City, har samlats i det internationella nätverket Icorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!