Richard Wagners "Lohengrin" kulmen på operaresa
Världssolisterna och den totala musikupplevelsen lockade i början av juli Pitebon Gunilla Niska, som recenserat opera för Kultursidan tidigare, till pågående festspelsdagar i München. Här delar hon med sig av sina intryck
Franska och tyska sånger samt ett uruppförande av Iain Bell till engelska texter av Drottning Victoria framfördes. Härligt med traditionell högkvalitativ romans-konsert och ljussättning, där man kan läsa sångtexter och översättningar under konsertens gång i programbladen.
Under tre opera-kvällar gavs italienaren Gaetano Donizettis bloddrypande Lucrezia Borgia med den drygt 60-åriga fortfarande väl fungerande sopranen Edita Gruberova, både röstligt och kroppsligt. Hon exekverar sina omfattande lyriska och dramatiska snabba koloraturslingor som förväntas av en levande legend.
Möjligen är det hennes djup som inte håller i dramatiken. Men hon gör en mogen modersroll liksom sina mord och mordplaner med övertygelse. Ruskig kvinna!
Fransmannen Jules Massenets tonsättning av Goethes brevroman Werther har en förhållandevis traditionell iscensättning. Världstenoren Rolando Villazón (med cysta på stämbanden) ersattes av polacken Piotr Beczala, vars vackra lite svaga röst dränktes av orkestern. Charlottes roll sjungs av Vesselina Kasarova, som anlitas av alla världsscener, har en vacker, jämn och fyllig mezzo-röst. Dock är hennes agerande lite egenartat kantigt, som inte hör en älskande kvinna till? Dirigenten Bertrand de Billy fick bu-rop, solisterna bravo! Med rätta!
Kulmen för vår resegrupp var tysken Richard Wagners "Lohengrin", som gav stora förväntningar redan vid en premiär, även med storbildsskärm vid operans fullbelagda torg Max Joseph-platz. Dragplåstren är snygge, unge (smärte!) tenoren Jonas Kaufmann som Graal-riddaren Lohengrin och välsjungande sopranen Anja Harteros, som en oskuldsfull Elsa av Brabant (hon betog en stor publik redan vid nya Oslo-operans invigning 2008).
Konceptet med svanen
Lika radikalt överraskande som scenografin är med byggandet, murandet av kärleksparets nya hem under ett fasligt springande, lika känsligt är regin gjord med de vackra, varma kärleksscenerna och de naturligt agerande, skönsjungande paret! Bu-rop och bravo-rop hördes parallellt från publiken. Lite chockartat är konceptet med svanen, som Lohengrin bär i sin famn vid sin entré. Hos Wagner anländer Lohengrin i en båt, dragen av en vit svan.
Den så kallade Graal-berättelsen, där Lohengrin berättar om sin härkomst, är i Kaufmanns framförande det vackraste jag hört! En cd- anskaffning är oundviklig.
Nu hoppas vi att även Metropolitan i New York så småningom engagerar dessa sångare vid sina satellit-utsändningar världen runt - här i Norrbotten!
Operafestspelen i München pågår till och med 31 juli.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!