Kommunalrådet Peter Roslund håller med om att rapporten är dåligt gjord.
– Det känns som om den är beställd av någon som vill misskreditera Dans i Nord. Den är full av rykten, påståenden, och mindre felaktigheter.
– Jag påstår inte att Dans i Nords verksamhet är felfri, men det är knepigt med utredare som kommer med egna insinuationer och hänger ut folk i en rapport, säger han.
Han syftar på att verksamhetschefen kritiseras för att ha anlitat sin man som är koreograf.
– Om han har arbetat gratis för Dans i Nord borde man vara glad istället, säger Peter Roslund.
Att antalet föreställningar minskat ses i rapporten som negativt, men det är inte konstigt med tanke på kvalitetshöjningen, anser han.
– Vilken annan kulturinstitution i länet har fler föreställningar i länet än Dans i Nord? frågar han sig.
Landstingets tillförordnade divisionschef för kultur och utbildning, Kristina Nilsson, uttrycker sig försiktigare:
– Utredningens kvalitet är på en annan nivå än förväntat.
Dans i Nord får negativ kritik på fler punkter i utredningen. Bland annat för att de flesta föreställningarna framförs i Piteå.
Utredaren Lars Consulting AB påpekar också att ”länets professionella dansare (...) inte haft några uppdrag åt Dans i Nord under senare år” vilket beskrivs bryta mot landstingets kulturplan. I ett annat kapitel, som handlar om Danscentrum Norr, konstateras istället på ett neutralt sätt att ”I Norrbotten liksom i Västerbotten finns bara ett fåtal professionella dansutövare”.
När Peter O Ekberg ombeds kommentera utredningen i sin helhet understryker han till att börja med att han inte känner till Dans i Nords historik och att han inte har tillräckligt med fakta om verksamheten för att förstå allt som utredarna kommit fram till.
Däremot har han frågetecken kring det som innefattar nutid:
– Jag tycker att det är en tunn utredning och jag är undrande till vad avsikten är, när den ägnar så stor kraft åt att belysa verksamhetschefen visavi hennes man. För mig blir det fundersamt kring kriterier som saklighet och partiskhet.
– Vederhäftig kritik mot Dans i Nord finns. Men eftersom utredningen också innehåller sakfel, faktafel, insinuationer och känslor, har den inte den tyngd den utger sig för att ha, säger Peter O Ekberg.
Då han inte har utredningen tillgänglig under samtalet med PT, vill han inte precisera sig närmare, men konstaterar:
– Piteå kommun ska tillsammans med landstinget noggrant gå igenom utredningen och kommer att ta ställning till innehållets relevans så snart vi kan. Jag anser inte att den framstår som fullt ut seriös, vare sig i syfte eller innehåll. Den väcker en del frågor om trovärdighet, i vart fall hos mig.
Landstingets förra divisionschef för kultur och utbildning, Elisabeth Lax, beställde materialet. Nu är hon Norrbottensteaterns tillförordnade chef och har inte läst slutresultatet, därför vill hon inte dra några slutsatser av innehållet eller kommentera det.
Varför beställde du en dansutredning?
– I kulturplanen 2014-2016 har landstinget som mål att arbeta med dansnoderna i Norrbotten. Vi behövde få en klar uppfattning om aktiviteterna i regionen och vilken beredskap kommunerna har för att komma vidare i arbetet.
Tillförordnade divisionschefen, Kristina Nilsson, vill också helst vänta innan hon uttalar sig mera specificerat.
– Utredningen är lite speciell. Till viss del tänker jag då på kvalitetsnivån, men vi ska titta på sakfrågorna och se hur vi kan arbeta vidare.
– Det finns mycket att fundera över, men materialet är bara ett av flera underlag för den analys av länets dansverksamhet som landstinget ska göra.
PT har sökt landstingsstyrelsens ordförande Maria Stenberg.