Plats på scen för idolernas sångcoach

Sångcoach för Idol-deltagarna och slutspurt för den egna doktorsavhandlingen om sång. Hösten har varit en hysteriskt intensiv period för Daniel Borch som själv står i rampljuset i kvällens konsert på Acusticum.

"Kevin har varit kanon. Han har varit jämn hela hösten, tagit det hela på ett stort allvar, förberett sig väl och utvecklats kraftigt. Han är värd sin krona", säger Daniel Borch.

"Kevin har varit kanon. Han har varit jämn hela hösten, tagit det hela på ett stort allvar, förberett sig väl och utvecklats kraftigt. Han är värd sin krona", säger Daniel Borch.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-12-15 06:00
I finalen i Globen var han med Kevin Borg och Alice Svensson varenda sekund innan de skulle in på scenen. Han gav några sista tips, peppade och stöttade. En både rolig och häftig upplevelse i jobbet som sångcoach.
Vad säger du om tävlingens utgång?
- Jättebra. Kevin har varit kanon. Han har varit jämn hela hösten, tagit det hela på ett stort allvar, förberett sig väl och utvecklats kraftigt. Han är värd sin krona (skratt).
Vilka tips har du gett honom?
- Oj, det är nog många saker. Allt, när det gäller det tekniska. Hur man värmer upp, hur man gör när man är förkyld, artikulation och hur mycket man ska göra olika saker. Vi har ju träffats regelbundet sedan i somras. Vi trivs jättebra med varann och kommer att jobb ihop på skivan också.
Kändes han som en oslipad diamant?
- De flesta är oslipade och några lyckas man slipa mer än andra. Sedan är det annat som spelar roll, inte bara sången.
Vad då?
- Hur man är i tv. Hur man går genom rutan. Om svenska folket tycker att man är sympatisk. Det har Kevin lyckats med. Det är en naturlighet hos honom, en bra egenskap.
Om du vore 22 och lovande, skulle du själv söka till ..?
- Absolut. Det frågar idolerna mig om. "Daniel, skulle du ha ...". Jo, det skulle jag ha jag gjort.
Orienteringstavla
Carola, Frida Öhrn, Shirley Clamp, Sarah Dawn Finer, Sahlene och många andra har jobbat med Daniel Borch. Det finns tre aspekter i hans dagliga jobb, berättar han.
- Ett är röstvård, två är när man vill förbättra sin teknik, tre är när man bara vill jobba med en viss låt. Som i Melodifestivalen och Idol. Då går man in på varenda ord. Vissa gånger bestämmer man varenda ton.
Han vill inte gå in på enskilda fall, men konstaterar att både Zlatan och Ronaldo har sina coacher. Detsamma kan gälla för en artist.
- Man behöver någon som ser det utifrån, som kan tillföra något som de inte själva känner till. Någon som springer bredvid, en orienteringskarta.
Opålitligt instrument
Han är själv artist i grund och botten. Rockdrömmen mötte han som 14-åring
- Tjejerna stod och skrek åt Hasse Carlsson. Jag kände att det där vill jag också ha.
När han var 17 gick han med i ett hårdrockband som fick skivkontrakt. Sedan har det rullat på och gått mer eller mindre bra i olika perioder. Hårdrockbandet Alien och popgruppen Crosstalk är två av de band han ingått i. Daniel Borch har även jobbat som förbandschef för fältartister. När det är som mest intensivt med egna företaget Voice centre får dock det egna artisteriet vila.
Han har"freakat in" på vad som händer med rösten i olika situationer och förhållanden.
- Rösten är ett opålitligt instrument. Det står vi alla inför.
Det finns de som säger att man kan skola bort sig om man som pop- eller rocksångare går till en pedagog.
- Det kan man göra, om man går till en pedagog som inte vet vad som är karaktären. Jag går inte på någons sound. Jag är jätterädd om det. Om Rod Stewart går till en pedagog får man inte ta bort raspet, då är karriären i fara. Man måste vara otroligt lyhörd.
Han pratar om en "over all-känsla" hos klienterna, att få ha med sig någon som vet vad som händer och kan förklara och ge råd. Att åka på turné till Norrbotten mitt i vintern kan märkas ganska snabbt.
- Det är torrt inomhus och kallt. Då får man Las Vegas-throat. Rösten blir beslöjad. Amerikaner som åker till Vegas på turné upplever det där. De blir slut i rösten för att det är så torrt. Man blir hes. Vi har en slemhinna på stämbanden som ska vara lagom oljig. Vi bör ha 40 procents luftfuktighet för att rösten ska må bra. Här är det kanske 20.
Konstnärlig avhandling
I morgon disputerar han för avläggande av filosofie doktorsexamen i musikalisk gestaltning med avhandlingen "Sång inom populärmusikgenrer". Den bygger på tre aspekter: röstforskningsartiklar, en pedagogisk bok och hans eget uttryck.
- Det är en konstnärlig avhandling och då är det individen, det konstnärliga uttrycket står i centrum. Det är det som är så fräckt här i Piteå, att ha den möjligheten.
- Jag har kommit fram till många saker. Det ena som jag undersökt är hur rockornamentet "dist" uppkommer. Jag har sett att det är strukturer ovanför stämbanden som förstör lite av den periodiska pulsen från stämbanden. Hur ska jag översätta det metodiskt är min nästa fråga och där försöker jag hitta en väg.
Till doktorsavhandlingen hör en bok och en skiva och i kväll blir det disputationskonsert på Studio Acusticum.
Låtarna från skivan - en ganska funkig historia - presenteras vid kvällens konsert i en mer avskalad version, lite mer åt popjazz, tillsammans med hustrun Sara Nordenberg Borch, sång, och Carl Flemsten, piano.
Butter kampsportskille
Daniel Borch har svart bälte i karate, en kampsport som han hållit på med sedan tonåren och som är en värld där han får koppla av från musiken.
- Där är det ingen som vet vad jag gör. Jag pratar knappt med någon. Jag blir den buttre kamp-sportkillen.
Det är två skilda identiteter?
- Precis. Gamla fightern och musikmjukisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!