KG Johansson har i sin karriär som författare och översättare hängivit sig åt såväl science fiction som klassisk litteratur. I sin nya bok ”Baklängesbibeln” låter han kreativiteten styra när han tar sig an en egen tolkning av kristendomens heliga text.
"Baklängesbibeln" börjar med ”Uppenbarelseboken”. Läsaren tas här med på en resa in i en digital himmel i en framtid där datorsimuleringar och individuppladdningar gjort efterlivet digitalt. Här ställer KG Johansson läsaren inför en rad grundläggande frågor. Vad är evig lycka? Kan den appliceras på människan och i så fall hur? Vad skulle vi göra med denna evighet?
– När jag tänkte på vad man skulle göra av apokalypsen kändes det självklart att det skulle bli något med datorer, där vi kan leva vidare efter undergången, säger han.
Någon utpräglad teknikpessimist är han inte, men han ställer sig ambivalent till utvecklingens konsekvenser.
– Det är förjävligt i världen just nu. Alla attackerar Trump, men Trump är ju bara ett symptom på en större utveckling. Att han kunde bli vald beror på sociala medier och hans sätt att hantera dem. Tyvärr görs den tekniska utvecklingen för att serva den typen av företag, säger han.
KG Johansson är en produktiv person. Som litteratör och professor i rockmusik vid Musikhögskolan i Piteå har han dedikerat sitt liv till konsterna. När han nu tar sig an Bibeln är det med en lång erfarenhet som författare och översättare, med över 170 utgivna böcker spridda över en karriär som sträcker sig tillbaka till 70-talet. Författarens egen relation till den heliga skrift är tudelad, både präglad av trauma och fascination.
– Jag läste Bibeln innan jag började grundskolan, och det har jag haft mycket sorg över. Det var ju idiotiskt, mina föräldrar borde ha stoppat mig. Det kommer ju med en massa funderingar över helvetet och sådant.
– Bibeln har en kraft. Både i språket och i berättelserna finns det en styrka som 6-åringar inte ska utsättas för obevakat.
Vad gäller inställningen till Bibelberättelsernas moral kan en viss kritik skönjas, något han själv medger.
– Bibeln är ju jättekonstig på vissa ställen. Lot exempelvis. Änglarna kommer till stan och männen som bor där vill ha sex med änglarna, men Lot ber dem att ta hans döttrar istället. Vad är det för jävla idé? Det är konstigt, säger han.
"Baklängesbibeln" är uppbyggd som en novellsamling och idén har växt fram under många år. Den första novellen skrevs under bussresorna i anslutning till ett musikaljobb i Tyskland 2004. Texter skrivna i andra sammanhang har agerat ram och sedan inkluderats i boken som började ta konkret form 2016. Bland influenserna nämns Italo Calvinos "Kosmokomik", AI-filosofen Nick Bostrom och Olaf Stapledons "Star Maker". Den uppmärksamme läsaren kommer att finna en hel del kluriga pussel och gåtor invävda i boken.
– Jag tycker det är så roligt med hemliga nycklar. Det är roligt när folk får upptäcka saker själva.
Som illustratör till boken står Jan Ferm - konstnär, musiker och en gammal vän till KG Johansson. Jan Ferm har också jobbat i Piteå i många år och skrev bland annat musiken till "Montezumas död", Piteå kammaroperas första produktion.
– Det är lysande bilder. De är väldigt mångtydiga. Det är svårt att säga hur de hör ihop med texten, men det är det som gör dem spännande, säger KG Johansson.