När människor rör på sig hör det till att kulturen gör detsamma, och det gäller inte minst folkmusiken. När välrenommerade Erik Westbergs Vokalensemble, med bas i Piteå, i sommar blev inbjuden till den kinesiska folkmusikfestivalen International Folk Song Coral Festival i Kina tog de därför med sig ett program där svensk och samisk folkmusik i körformat samsas. Festivalen hålls i staden Kaili, belägen provinsen Guizhou i sydvästra Kina. Tillsammans med körer från Kina, Mexiko, USA, Ungern och Portugal deltog Erik Westberg och hans vokalensemble i festivalen som drar tiotusentals besökare.
– Det gick jättebra, vi blev väldigt väl mottagna. Speciellt uruppförandet av Janne Sandströms ”Vuojhna Biegga” skapade reaktioner. I stycket ingår ett antal naturljud, bland annat älgars parningsläten som publiken fick vara med i att skapa, skrattar Erik Westberg.
– Den kinesiska publiken är inte van att själva delta i uppföranden, så det var nog lite ovant och konstigt för dem. Men på slutet stod många upp och skrattade och nästan skrek ut dessa läten. Det blev väldigt bra stämning.
Under en vecka befann sig vokalensemblen i Kaili och tog själva del av mycket från olika håll i världen. Vad gäller den kinesiska musiken låg fokus på minoritetsgrupperna miao- och dongfolken, båda historiskt hemmahörande i trakterna kring Guizhou-provinsen. Med betoning på det folkliga och det historiska fylldes festivalen av folkdräkter och lokal kultur med tillhörande mat, dryck och det mesta som kommer med begreppet folkkultur.
– Det var spännande att få ta del av. Ljudet i den kinesiska folkmusiken är väldigt speciellt, och det låter inte alltid vackert i våra öron. Det är ett väldigt fokuserat och lite skrikigt ljud. Men det var en fin upplevelse av ny kultur och varma människor. Sångarna i ensemblen tyckte också det var häftigt. Det är så annorlunda, säger Erik Westberg.
Sammanlagd stod vokalensemblen för två konserter, samt deltagande i invignings- och avslutskonserterna.
– Invignings- och avslutningsceremonierna var otroliga, helt fantastiska. Det var runt tio tusen människor i publiken, det sköts fyrverkerier, körer på flera hundra personer kom inglidande på räls och möttes på scenen. Det var magnifikt, säger Erik Westberg.
Detta är första gången Erik Westberg framför ett program som uteslutande består av folkmusik, och exklusivt för Kina-konserterna inledde han därför ett samarbete med samiska sångerskan Katarina Barruk.
– Katarina har en fantastisk röst, hon är verkligen en vokalekvilibrist. Hon är en stor artist som kan trollbinda en stor publik. Hon har stor integritet, säger Erik Westberg.
Bland de samiska verken som uppfördes återfinns kompositioner av Frode Fjellheim, Kristin Boussard, Bodvar D Moe och tidigare nämnde Jan Sandström.
– Det var kul att sjunga traditionell jojk i körtappning med så många duktiga sångare. Det var en väldigt fin resa, säger Katarina Barruk.