När Pitetrion Pershagen gjorde en spelning på Kåren tillsammans med Pitebanden Kapernaum och Räksmugglarna var det många i publiken som skärpte sina öron. Bandets instrumentala, gitarrdrivna musik med feta trumkomp och basmattor är ett nytt och fräscht tillskott till Piteås musikscen. När jag veckan efter spelningen på Kåren träffar gitarristen Jimmie Nilsson och trummisen Johan Kalla ligger deras första EP och väntar på att mixas. Min kommentar att musiken låter som en blandning av Dire Straits och Sigur Ros får Johan Kalla att skina upp.
– Kul att du nämner Sigur Ros, det är ett band jag lyssnar mycket på.
– Vi fick en trevlig kommentar efter giget. Någon sa att det lät som Led Zeppelin på en bra dag. Det är ju en rätt grym komplimang, skrattar Johan Kalla.
Började med Young
Trion träffades när de alla tre pluggade musik på Framnäs. Trots trions väl sammansatta repertoar av egen musik har de inte repat längre än sedan januari.
– Vi började jamma tillsammans i oktober, men har repat ordentligt sedan efter jul.
Meningen från början var inte att spela eget material, utan att göra en tributspelning.
– Det började egentligen med Neil Young. Vi älskar Neil Young alla tre, så vi tänkte att vi skulle fixa en tributspelning till honom på kåren. Men det drog ut på tiden, och sen tänkte vi att skit i det, vi lirar egna låtar istället, säger Jimmie Nilsson.
– På ett sätt är det läskigt att lira som trio, det blir väldigt naket. Men det är väldigt spännande också, säger Jimmie Nilsson.
– Det blir väldigt dynamiskt, man får jobba för att få till de stora ljudbilderna vi vill ha. Jag kan liksom inte sitta och finlira på ridecymbalen utan måste jobba hårt med att få fram det feta ljud vi vill ha, säger trummisen Johan Kalla.
Ingen koppling
Pershagen är en ort i Södertälje kommun. Trots bandnamnet är det ingen i bandet som har någon anknytning till orten.
– Vi tyckte att det lät bra bara. Pershagen är ju en förort till Södertälje men ingen av oss har någon koppling till orten, säger Johan Kalla.
– Precis, kändes som att det klingade rätt bra så då fick det bli Pershagen. Jag var där och jammade för några år sedan, säger Jimmie Nilsson.
Sekt som koncept
I dagarna ligger bandets debut-EP för mixning.
– Vi har spelat in tre låtar som kommer att bli ett enda långt spår på plattan.
– Det är en koncept-EP kring Silverarken och Korpelarörelsen.
Korpelarörelsen var en religiös väckelserörelse i Tornedalen under 30-talet. Den grundades av den finske jordbrukaren Toivo Korpela. Från början stigen ur laestadian-rörelsen blev den under ledning av Sigurd Silkavaara allt mer sektpräglad, och en tro om att en himlafärd skulle äga rum där medlemmarna skulle hämtas av Silverarken bredde ut sig. Rörelsen blev sedermera föremål för rättsliga processer, bland annat för sprittillverkning. Sigurd Silkavaara bedömdes vara sinnesjuk och internerades på mentalsjukhus.
– Korpelarörelsen är intressant för det är en sekt som många vet fanns i Tornedalen men den är väldigt tabu att prata om. Det var en sekt som trodde att det skulle komma en silverark från himlen och föra medlemmarna till Palestina. Så när silverarken skulle landa sommaren 1935 så sålde många allt de ägde och när arken aldrig kom så blev de kvar med ingenting. Vår EP handlar om denna händelse och ska försöka spegla mörkret och ångesten som många upplevde då och även nu som en effekt av det som skedde, säger Johan Kalla.
– Det är intressant med mystiken och allt runt omkring rörelsen. Och att försöka förstå sig på hur det var möjligt att ansluta sig till exempelvis Korpelarörelsen. Hur tänkte folk, säger Jimmie Nilsson.
Trions EP släpps inom kort. Den 1 maj kommer dessutom en video filmad i Kiruna att släppas. Jimmie Nilsson och Johan Kalla beskriver sinnesstämningen i låtarna som mörk och monoton.
– Det känns helt plötsligt väldigt mycket Norrland över låtarna. Det är bra att ha något att tänka på medan man spelar, så att det man spelar får betydelse och mening. Det skulle bli fel att tänka på glada grejer på det här temat, som i vår musik är mörkt.
För stunden jobbar trion på att boka spelningar inför sommaren. I juni har de studiotid i välrenommerade Svenska Grammofon-studion i Göteborg, där bland annat Soundtrack of our lives spelat in. Under fyra dagar kommer de att spela in material tillsammans med producenten Malcolm Waters. Låtarna kommer att spelas in live i studion för att åstadkomma det sound trion eftersträvar.
– Det hade inte gått annars, det är så mycket improvisation när vi spelar. Men så vill vi heller inte ha kliniskt bra ljud på våra låtar. Vi vill liksom inte spela in någon Toto-skiva, avslutar Johan Kalla.