"Pastorskan horar och maken blir desperat ..."

EROTISK VÄRLD. Om hur blomstren i Vår herres hage idkar sex och hur skapelsen vibrerar av sexualitet med bland annat mannen som ståndare och kvinnan som pistill. Det beskrev Carl von Linne i termer vilka av hans samtid betecknades som oanständiga och därför censurerades.

Piteå2007-07-10 00:00
När 300-årsjubileet av botanikens store fader i år firas, inte minst i Norrbotten, ger detta avtryck inom många områden och i ett flertal arrangemang. Det råder närmast en form av Linnekult med exkursioner, utställningar och där bokutgivarna presenterar en mängd böcker och skrifter i den berömde vetenskapsmannens namn. Där det utifrån olika infallsvinklar ges en inblick av människan Linne. Det tolkas och analyseras kring hur han tänkte och hur han fungerade som vetenskapsman. Där det visar att Linne redan på 1700-talet visste hur han skulle marknadsföra sex. Genom att använda "blomsterspråket" fick Linne ge uttryck för sin lust och fascination.

Linnes Lappländska resa 1732 har åter kommit i fokus vad gäller firandet i Norrbotten. En resa som han sedan i sin anteckningar skarvade till. Där han faktiskt fabulerar om besök på platser där han aldrig satte sin fot.

Pekar ut prästfrun

Linne som skriftställare fascinerar många och har fört med sig skriftliga språng som aldrig tidigare in i hans tankevärld. Där bland annat hans självbiografier med brev och intima självbekännelser även lyfts fram. I skriften Nemesis Divina (Den Gudomliga Rättvisan) framträder bilden av den stränge och litet vidskeplige Linne, en skrift som troligen aldrig var tänkt skulle ventileras offentligt, utan mera avsågs för hans ende sons Carl von Linne juniors personliga bruk. Mera som ett andligt testamente. Det handlar om cirka 200 berättelser och förmaningar. Där Linne pekar på hur det kan gå om man inte lever gudfruktigt. I Nemesis Divina har Linne samlat människoöden han mött, inte minst då från Lapplandsresan och varnar för intriger, hämnd, gudlöst leverne och hårt sinne.

På ett ställe berättar Linne att pastorskan Grot i Kvikkjokk horar med regementskvartermästaren Kock och att maken, pastorn, därför blivit desperat och försupen. "Dottern bliver hora och lägrad av en lapp", konstaterar Linne vidare.

Sexualsystemet

"Om sättet att tillhopa gå" höll Blomsterkonungen och prästsonen Linne en föreläsning för läkarstuderande på 1770-talet.

En föreläsning med den tidens mått mätt öppen attityd till sexualiteten

Naturfotografen Helene Schmitz, utsedd till årets naturfotograf av Naturvårdsverket, har tillsammans med professor Nils Uddenberg i boken System och passion, Linneårets officiella jubileumsbok,porträtterat Linnes syn på sexualiteten blandat med fantastiska växtporträtt, som visar på växternas kärleksliv och Linnes erotiska värld.

I boken Linnes brudkammaren får läsaren vara med om en upptäcktsresa genom Linnes sexualsystem med närgångna bilder som visar hur vetenskapsmannen delade in växtriket utifrån blommornas könsorgan. Pauline Snojeis, botanikprofessor, är författare.

Hortlaxfödde Kjell Lundholm och bosatt i Gammelstad finns ute med boken Carl von Linne och Norrbotten.

Museets årsbok

Norrbottensmuseums årsbok handlar också om Linne med bidrag från olika författare.

I raden av böcker kan också nämnas Jag tänker på Linne av Karin Berglund, Linne på Gotland av Marita Jonsson och Linne, En småländsk resa med Anders Wejryd, Stefan Edman som ett par av författarna.

Erotisk värld

När det gällde att väcka nyfikenhet gjorde Linne jämförelser med människorna och talar bland annat om skilda sovrum, brudsängar och månggifte. Blomman blev en brudkammare och här talar Linne om "åtta män i samma brudkammare med en kvinna". Då handlar det om ståndare, ståndarknappar och pistillens märke. Där ståndare står för män och ståndarknappar för testiklar och pistillens märke för vaginan. Linne talar också om "männen med kvinnorna sällsamt sammanslutna" och om hur "Bilägren firas i hemlighet" Bilägren var en annan beskrivning för samlag.

Linne talar om offentliga och hemliga biläger. Det första firas öppet för hela världen, det vill säga blommorna är synliga. I det andra fallet syns de knappt med blotta ögat. Han talar också om ensängiga och tvåsängiga förhållanden. I det första fallet gläder sig män och kvinnor i samma brudkammare. Alla blommor är hermafroditer och ståndare och pistiller finns i samma blomma. I det andra fallet så gläder sig män och kvinnor i skilda kammaren. Blommorna är maskulina eller feminina i en och samma art.

Under jubileumsåret kommer kanske många att få en klarare bild av människan Linne, hur han filosoferade och tänkte.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!