Den ännu inte tryckta romanen "Passion i krigets skugga" utspelar sig åren 1939-1946 i en liten norrbottnisk by.
– En sådan är jag själv uppväxt i, säger Knut Holmquist och syftar på Backträsk i Alterdalen.
Han har burit på idén att skriva en bok länge och trots att han är född 1937 och var liten när kriget pågick har han tydliga minnen från krigsåren.
– Jag kan fortfarande känna karbidlampornas lukt, minnas hur det var när pappa var borta på grund av den allmänna mobiliseringen, och hur jag fick hjälpa mamma att klippa ransoneringskuponger.
Religion och passion
Med utgångspunkt från dessa minnen och de fakta han som vuxen tagit reda på, har Knut Holmquist tillsammans med sin medförfattare tecknat en dokumentär bakgrund till den uppdiktade kärlekshistorien.
– Den röda tråden är kärleken mellan en äldre man och en yngre kvinna som är hans svärdotter. Det var kvinnorna, barnen och de äldre männen som blev kvar hemma när alla vapenföra män inkallades.
– Jag föreställde mig en sådan situation, då de som är hemma får sköta alla syss l or i småbruket. Ur det uppstår en närmare relation som fördjupas till passion. I vår bok är mannen dessutom djupt religiös, så hans relation till församlingen påverkas.
Samtidigt skildrar Berit Ölund och Knut Holmquist hur vardagen ter sig i en familj med fem barn och ett sjätte på väg.
Knut Holmquist upptäckte snart att lusten att berätta inte nödvändigtvis främjar förmågan, trots att han alltid tyckte om skrivning och språklära i skolan. I dessa ämnen fick han högsta betyg, men det gick sämre med rättstavning.
– Jag skriver sakta och blir aldrig belåten. I huvudet har jag de rätta formuleringarna och när jag ska skriva ner dem är de försvunna! Att förmedla känslor i skrift var svårare än jag trodde.
En månads väntan
När han nämnde detta för Berit Ölund föreslog hon genast att de kunde hjälpas åt.
– Då blev det fart på skrivandet. Själva berättelsen är min, men hon har hjälpt till att brodera språket och inte m i nst att stava rätt. Vi jobbade med boken i ett halvår och nu väntar vi på besked om tryckning från Författares bokmaskin.
– Vi har skickat manuset till förlaget R e cito också, som vill trycka den. Om en månad räknar vi med att ha en färdig bok.
Omdömen från närmare håll har författarduon redan fått från några utvalda som fått läsa manuset och det har varit positiva ordalag.
– Mitt 28-åriga barnbarn sa: "Men farfar, inte visste jag att du kunde skriva så här, vad spännande!" Då blev jag glad, säger Knut Holmquist.