På vandring bland parkens sköna konst

I Piteå konstpark i Norra hamn står 16 verk med inspiration av skärgårdsliv. Mytiskt och sagolikt i kontrast till det direkt illustrerande.- Skulpturerna finns för att ett naturligt möte mellan människa och konst ska uppstå, säger konstpedagog Satu Takkinen.

"Bottenvikens änglar", ett nytillskott från 2007 av Ola Taube.

"Bottenvikens änglar", ett nytillskott från 2007 av Ola Taube.

Foto: Emma Bergstrand

PITEÅ2008-07-29 06:00
Sommaren har återvänt denna onsdag förmiddag när PT följer med på guidad tur i Piteå kommuns konstpark. Satu Takkinen är dagens guide för en mindre samling konstintresserade.
Fiskestugan i Norra hamn är startpunkten för den 45 minuter långa vandringen. Satu Takkinen berättar att 1993 uppstod ambitionen att försköna parken och förstärka dess historiska förankring i skärgårdslivet.
- Temat är fiske och skärgård som konstnärerna får tolka fritt, säger hon.
Introducerar konstnären
En tillsatt konstparkskommitté söker aktivt efter konstnärer och tar också emot ansökningar. Under två år inriktar sig kommittén på konstnärer från Norrbotten och Västerbotten för att under det tredje året söka konstnärer från hela Sverige.
Vandringen börjar vid "Nätstickan" av konstnären Toivo Lundmark. Faktiskt den första skulpturen på plats i konstparken.
- Den tjäras varje år, berättar Satu Takkinen.
Vid varje konstverk introducerar hon konstnären och verket. Hon läser högt ur det programblad som finns sammansatt för den offentliga konsten i Piteå kommun.
Sabotage
Vi stannar till vid "Notdragaren" av Lars-Lennart Stenberg, till vardags lärare vid Sunderby folkhögskolas konstlinje.
- På skulpturens ansiktsuttryck syns det vilket hårt jobb det är att vara notdragare, säger Satu Takkinen.
Just Stenbergs skulptur har lagats tre gånger, och under vandringen återkommer Satu Takkinen till den mängd av sabotage som drabbat verken genom åren.
Vågformationen "Rytmer" av Juan Carlos Segovia är den senaste skulpturen i konstparken som blivit utsatt för skadegörelse. Skulpturens två huvuddelar befinner sig på reparation och därför är skulpturen inte komplett i sommar.
Fiolmusik
Konstintresserade som delvis eller till fullo följer med under förmiddagen är Dan Ruud, Bo Wiklund, Ove och Anita Lindquist och Solveig Dahlberg. Ungefär halvvägs in i den guidade turen tillkommer Inger Bengtsson som var ute och promenerade.
Satu Takkinen lotsar oss genom parkens färdiga och av träden inramade rum.
Några verk intresserar särskilt, däribland ett av de nyare tillskotten "Det spelande barnet från havet" av Erling Johansson. Materialet är plattjärn och den höga skulpturen förenar fiolen som instrument med ett barns ljusa ansikte.
- Tänk om man kunde få höra fiolmusik när man passerar den, säger Solveig Dahlberg.
Anna Sofia Måågs "Fenan" i betong och keramisk mosaik imponerar särskilt. Materialet är hårt men den solvärmda mosaiken känns len under handflatan.
Nya skulpturer
Konstparkskommittén har en budget på cirka 80 000 kronor per år för konstparken. Förutom konstverket kostar sådana nödvändigheter som fundament och utgrävningar.
Hösten bjuder på två nyheter när en skulptur av Sture Berglund samt Eldåkerbäret från förra årets Piteå dansar och ler kommer till konstparken.
Konstvandring hålls måndag, onsdag och fredag under förmiddagen. Vandringarna fortsätter under augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!