På väg till Skandinaviens största sommarteater

Krig och fred, hästar och vagnar, amatörer och proffs. Humor och allvar på fyra talade språk och mycket musik. Barn och vuxna, flera nationaliteter, 1800-talsmeny och -marknad. En ko, flera renar och hundar på strandscenen. Aschberg och Fylking. Dröm och verklighet. Kärlek och tragik. Allt det och mer därtill ryms i "Krigs-operan" som spelas i Haparanda i sommar.

Carina Henriksson är från Lainiio och bor i Vittangi. Göran Forsmark är från Koskullskulle och bor i Sundbyberg, Stockholm. Pia Suonvieri är född och uppvuxen i Finland men har bott i Haparanda sedan 70-talet. Alla tre är stolta över att även Norrbotten kan ståta med en sommarteater med anledning av märkesåret.

Carina Henriksson är från Lainiio och bor i Vittangi. Göran Forsmark är från Koskullskulle och bor i Sundbyberg, Stockholm. Pia Suonvieri är född och uppvuxen i Finland men har bott i Haparanda sedan 70-talet. Alla tre är stolta över att även Norrbotten kan ståta med en sommarteater med anledning av märkesåret.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-05-22 06:00
Med "Krigsoperan" fullbordar Bengt Pohjanen sin musikteatertriologi om Tornedalens historia. Musiken står som alltid Kaj Chydenius för och huvudrollsinnehavare är Göran Forsmark som spelar general Sandels - en omtalad man som det fortfarande berättas många anekdoter om.
Skådespelaren är på turné genom norra halvan av Finland och Sverige, för att prata om den stora satsningen som enbart på scenen omfattar 150 personer. Pia Suonvieri, en av de två regissörer som ska få ihop allt till en fungerande helhet, och Carina Henriksson - en av tre medverkande sopraner som gestaltar nornor (ödesgudinnor) - är med på resan som innebär korta stopp på orter där dramatiken utspelades för 200 år sedan.
Det drar ihop sig
Till exempel Piteå, dit trion kom på onsdagseftermiddagen för att sedan fortsätta till i Haparanda. Alla tre har full koll på var den sista striden, eller den så kallade "affären vid Pitsund", utspelades 1809.
- Vi började i Uleåborg i söndags och åkte sedan till Karleby, Jakkobstad och Vasa där vi tittade på Oravais slagfält. Det var jätteintressant, vi pratade med en massa gamla gubbar som hade mycket att berätta, säger Pia Suonvieri.
Carina Henriksson håller med om att det hade varit givande att utforska ännu mer på varje ställe, men hos trion märks också en viss otålighet att komma igång med slutskedet av repetitionerna.
- När vi tog oss över till Sverige spelades tv-programmet "Go’ kväll" in i Umeå, för onsdagssändningen. Vi har stannat i Skellefteå också, där skrevs ju fredsavtalet under, då Sverige lämnade över Finland till Ryssland, säger hon.
Kvinnornas och barnens syn
Göran Forsmark påpekar att detta gjordes av general Sandels för Sveriges räkning. Med sig på turnén har huvudrollsinnehavaren en flagga som reklamerar för ett finskt ölmärke, med generalens porträtt som logotyp.
- Stockholms stadsteater ska tillverka ett utseende åt mig som ser ut precis som det här, säger Göran Forsmark medan han viftar med flaggan och ser nöjd ut.
- Det ska bli så kul att spela Sandels i "Krigsoperan", bekräftar han och förvandlar sig samtidigt till en general som berömmer de ryska soldaternas skicklighet beträffande gurkinläggning.
- Att han även kunde tala väl om fienden är sant enligt alla anekdoter som finns om honom! säger Göran Forsmark.
"Krigsoperan" utspelar sig i norra Finland och norra Sverige vårvintern1809 då de ryska trupperna hotade Torneå. Krigsoperan besjunger kriget ur kvinnornas, barnens och de enkla människornas perspektiv.
Hundratals aktörer
Tio föreställningar ges i Hapa-randa och varje rymmer en publik på 1200 personer. 8000 av de
12 000 biljetterna är sålda och premiären är utsåld. "Krigsoperans" ensemble består av aktörer från norra Finland och Sverige, bland annat ett åttamannaband med blås, stråkar och slagverk. En 70 sångare stark vuxenkör och en kör med 20 barn är också viktiga pusselbitar, förutom alla andra människor och djur i olika roller.
-  Kapellmästare Klas Hjortstam har arrangerat musiken och lagt fina stämmor, det låter riktig opera. Att vi tre sopraner alla har röster med olika karaktär tycker jag också tillför något extra, säger Carina Henriksson som arbetat med Bengt Pohjanens texter och Kaj Chydenius musik tidigare.
Hon, Ann-Sofi Ailovuo och Lisbeth Sandberg ska sjunga text både på svenska och meänkieli som knyter an till den norrbottniska mytologin, samtidigt som Pia Suonvieris performancegrupp gestaltar de drömska avsnitt som binder samman händelseförloppet.
- Texterna är mycket vackra och dessutom ska det bli vackert väder, påpekar Carina Henriksson med tanke på att allt sker utomhus.
Föreställningen regisseras förutom av Pia Suonvieri av Tornedalstearns chef Ulf Fembro.
- Jag är inriktad mot performance, han är en mer traditionell regissör, säger hon.
Fest med allvarlig underton
Kringarrangemangen är många och pågår både före och efter föreställningen, samt under pausen. Bland annat avslutar Robert Aschberg och Gert Fylking sin vandring från Ystad till Haparanda i samband med premiären.
- Alltihop blir en stor familjefest, säger Göran Forsmark.
I Norrbotten görs bara en sommarteater med anledning av märkesåret som uppmärksammar att det är 200 år sedan Finland och Sverige blev två länder. Att jämföra med Västerbottens tre exempelvis. Norrbottens är å andra sidan Skandinaviens största i år.
- Det är bra att vi gör något i Norrbotten om det här, annars hade vi fått skämmas, säger Göran Forsmark.
FAKTA Krigsoperan/Sotaooppera
Urpremiär 26 juni. Spelas till 12 juli.
Fullbordar Bengt Pohjanens triologi efter "Smugglaroperan" i Övertorneå och Laestadiusoperan i Pajala.
Författaren leder stadsturer i under föreställningsdagarna.
I arrangemanget ingår en historisk marknad dit försäljarna kommer med hantverk från Finland, Sverige, Norge, Ryssland och Sameland.
Kaj Chydenius, född 1939, bor i Helsingfors och är sedan mitten av 60-talet en av Finlands mest kända kompositörer.
Bengt Pohjanen född 1944 i Kassa, bor i Haparanda. Trespråkig författare av böcker, pjäser och filmer med Tornedalen som genomgående tema.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!