Ovanlig trio på turné

En två meter lång japansk golvharpa ligger på golvet i musikhögskolans orgelsal. Bredvid sitter Kerstin Fahl, så vitt PT erfar ensam i Sverige om att spela koto. Hon har kommit från Göteborg för att fullborda Trio Arx, som åker mellan Umeå och Abisko med somrig internationell musik i egna arrangemang på elva instrument.

Kotospelaren har plektrum på ena handens tumme, pekfinger och långfinger.

Kotospelaren har plektrum på ena handens tumme, pekfinger och långfinger.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-06-05 06:00
Systrarna Ida och Kerstin Fahl bildade trion förra sommaren, tillsammans med kontrabasisten Johan Örtlund. Konstellationen är verksam enbart under somrarna och i går inleddes årets sommarturné i Umeå. PT var med vid den sista repetitionen inför färden, som fortsätter till Arvidsjaur i morgon på nationaldagen.
Trio Arx blandar nytt, gammalt, populärt, klassiskt, jazz och japanskt, i ett program som trots det är sakralt betonat. Mer än två spelningar blir det inte under juni, men nästa månad fortsätter turnén i norra Västerbotten och Norrbotten till Bygdeå, Bureå, Abisko, Öjebyn och Norrfjärden.
Ida Fahl och Johan Örtlund studerar vid musikhögskolan i Piteå, medan Idas syster Kerstin Fahl bor och arbetar i Göteborg. Hon försörjer sig inte som musiker, men hon är klassiskt skolad gitarrist.
Siden eller plast
Att hon äger en koto som hon trakterar lika självklart som gitarren har sin bakgrund i att hon varit utbytesstudent i Japan två gånger.
- Där finns till och med kotoklubbar. Instrumentet kom till Japan via Kina och Korea på 700-talet. I Japan finns det i två versioner, en som är hälften så stor som den här. En sån tänker jag skaffa, för det är ganska jobbigt att ta med sig den här stora på resor. När jag köpte min tog jag den på flyget och skickade hem kläderna med post, säger Kerstin Fahl.
En koto är av ett speciellt japanskt träslag och har 13 strängar, som egentligen ska vara av siden.
- Men de här är av plast, det är mer ekonomiskt så när de brister. Ljudhålen sitter på undersidan och stallen är individuella, så man måste stämma om instrumentet varje gång man byter stycke, förklarar ägaren.
Somrig repertoar
Ida Fahl, som spelar klaviatur, flöjter, klockspel, visslar och sjunger, har också komponerat tre av verken i konsertprogrammet.
- " Since I was young" är en poplåt för piano, kontrabas, klockspel och vissling. Att vissla stämmer bra ihop med klockspel eftersom de ligger på samma oktaver. De andra två styckena som jag skrivit är orgelverk. "Glädjen" är en brudmarsch och det andra heter "Visa till tröst".
I programmet ingår bland annat en Bach-koral för orgel som trion oförskräckt arrangerat om för gitarr, klockspel, kontrabas och vissling. Och George Harrisons "Here comes the sun" får en tidigare aldrig hörd dimension med hjälp av koto, orgel, kontrabas och sång, bara för att nämna ett par exempel ur det både ovanliga och lättlyssnade programmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!