Kontakten har skett genom flöjtisten Andreas Blau vid Berlinerfilharmonikerna, som haft åtskilliga mästarkurser både i Piteå och Toyama. Initiativet glädjer Sven-Erik Sandlund, lektor i flöjt vid Musikhögskolan:
- Att komma till en skola för blivande orkestermusiker innebär att spela i orkester på heltid och att få undervisning av bra lärare i olika orkesterstämmor. Skolan verkar ha goda ekonomiska resurser och det är förstås en fördel.
Intensiv termin
Musikhögskolan hade fria händer att välja två av studenterna på orkesterinstrument och ville gärna att en stråk- och en blåsmusiker skulle åka.- Vi kom fram till att dessa båda damer är lämpliga, säger Sven-Erik Sandlund.
Han påpekar att Sverige inte har etablerade utbildningar för orkestermusiker på hög nivå, trots att standarden på musikutbildningarna i övrigt är hög.
- Det leder till att unga musiker blir duktiga solister, men saknar erfarenhet av orkesterspel.
Sofia Eklund som börjar sin solistutbildning i Göteborg till hösten, bekräftar bilden:
- Jag har spelat violin sedan jag var sex år, men nästan aldrig fått spela i orkester. Det ska bli jätteroligt med alla konserter och annat som är inplanerat i det japanska schemat.
- Japanernas terminer är bara tre och en halv månad, vi kommer hem 3 juli. Men det är inte helg i vårt schema varje veckoslut som här hemma, för då är konserter inlagda. Och vi vet inte hur långa skoldagarna är, säger Anna Hallgren.
I likhet med sin reskompis vill hon både undervisa och ge konserter i framtiden, som solist eller del i en orkester, men till hösten är schemat tomt för första gången på flera år.
Is i magen
Båda har massor med frågor och förväntningar som surrar i huvudet, trots intensiv mejlkontakt med representanter för orkesterakademin.- De har varit mycket hjälpsamma, men nu har vi accepterat att hur mycket vi än försöker ta reda på går det inte att veta allt i förväg. Vi måste ha is i magen helt enkelt, säger Sofia Eklund.
Duon vet så mycket som att några av gäststudenterna också är från Europa och att undervisning med Andreas Blau står på schemat.
- Det känns kul att han kommer dit medan vi är där, säger Anna Hallgren.
De har också tagit reda på att en vecka under månadsskiftet april-maj, "The Golden Week", är helig för japanerna som är lediga då.
- Vi ser fram emot att kanske hinna se oss om så mycket som möjligt den veckan, för sedan lär vi inte ha tid till det.
Någon betänketid för att nappa på erbjudandet, som de fick för cirka ett år sedan, behövde de inte.
- Nej, det här är ju en chans man bara inte får missa. Att det blev vi som ansågs lämpliga att åka känns som en ära faktiskt, säger Sofia Eklund och får medhåll av sin studiekamrat.