Orgelns första delar kommer i maj
Första delen av orgelbygget i Studio Acusticum anländer i slutet av maj. Då ska allt vara förberett för monteringen som sker i etapper, med bland annat två hål i taket för de största piporna. I går träffades alla inblandade i projektet för att planera tillsammans med den tyska orgelbyggaren Gerald Woehl och hans assistent, sonen Claudius Woehl.
Gerald Woehl förklarar varför det är viktigt att de elektriska transformatorerna och annan el till orgeln inte finns i samma rum som den. För övrigt tycker han om konsertlokalen, eftersom inga störande ljud når in, inte ens lampsurr.
Foto: Gunnar Westergren
- Om vi får igenom den och andra forskningsansökningar, fäster det uppmärksamhet på den här miljön som trovärdig inte bara för vetenskaplig utan också konstnärlig utveckling. Få konserthus har så bred användning som det här, säger MME:s prefekt Ingemar Jernelöf.
Säkrar forskningsanslag
Precis som de övriga som samlats i orgelutrymmet i Acusticums stora konsertsal, har han funderingar om vad orgeln och dess inbyggda teknik kan medföra för framtiden.
- Tidigare har vi inte varit framgångsrika när vi sökt forskningspengar från Vetenskapsrådet och Riksbanken, men nu arbetar vi på bred front för att säkerställa vår trovärdighet. Bland annat har vi som första lärosäte i landet infört premiering av konstnärliga publikationer, inte bara vetenskapliga. Och vi har nyligen blivit beviljade examensrätt för konstnärliga sektorer.
Orgelns innovation handlar bland annat om klanger och ljudbilder som aldrig tidigare kunnat höras. Exempelvis skulle det gå att ur gamla inspelningar tvätta fram hur klassisk musik lät när det begav sig - något som MME också sökt forskningsanslag till.
Idékläckare från Luleå
Det låter onekligen som något nytt men Bengt Grahn, som har till uppgift att spåna fram visioner för orgelns användningsområden, går betydligt längre än så. Den teknik som behövs för att förverkliga allt som han kommer på finns inte, men han tror att den detaljen löser sig snart.
- Om ett och ett halvt år när grejerna ska upphandlas finns de. Om vi planerar orgeln tillräckligt smart nu, kan det hända fantastiska saker med den långt in i framtiden också.
- Snickerierna ska stå här länge, men tekniken ska ständigt förnyas - vem vet, kanske i form av ett forskningsprojekt här på institutionen, säger Bengt Grahn som äger Luleåföretaget Compodium (som bland annat arrangerar videokonferenser).
Han har allt i sin laptop: Autostereoskopisk 3-D-teknik med skärmar på båda sidor om organisten och i konsertsalen, möjlighet att lagra orgelpipornas ljudfiler lokalt i en annan världsdel utan fördröjning, studenter och andra som kan logga in i orgelns webradiostation och spela, lyssna, och repetera. Med det sistnämnda förslaget kan orgeln hyras ut nattetid till någon i exempelvis USA.
Framtidens distansteknik
Att orgeln ska kunna sända både radio och tv är självklart för Bengt Grahn, liksom att en virtuell publik kan vara sina egna bildproducenter med hjälp av ett joystick.
- Den här delen är inte finansierad ännu, men det är viktigt att man i det här läget av processen får spinna loss. Annars kanske man missar något som behövs för att realisera saker i framtiden. Vi kan inte räkna med att attrahera en fysisk publik i alla lägen, men i hela världen finns en potentiell publik på fem miljoner människor. Det är fantastiskt för en smal nisch som orgelmusik.
- Tänk att samla den publiken virtuellt! Även om det är en utopi i dag med bredband som en medborgerlig rättighet åt alla, tror jag det är en tidsfråga innan det blir en realitet. Tiden jobbar för distansteknik.
- Jag vet att sampling aldrig kan låta som i verkligheten, men jag är övertygad om att de som får höra orgelns ljud och spela på den virtuellt, får lust att komma och göra det i verkligheten. Det är bra för Piteå, säger Bengt Grahn.
Ovanlig orgelplats
När projektledaren, professor Hans-Ola Ericsson, hör denna svada säger han:
- Kanske kommer vi att landa på 40 miljoner kronor. Då är det klart att resultatet måste vara stilbildande.
Peter Bengtson, tonsättare, organist och datorexpert, håller med:
- Magnituden på den här platsen är helt unik. Det blir Skandinaviens största orgel som inte byggs i en kyrka, säger han.
Futuristisk dröm
Ungefär på samma sätt resonerar Claudius Woehl när han ska svara på vad det är som är så roligt med att bygga orglar i allmänhet och Acusticums i synnerhet:
- Acusticumorgeln är det mest futuristiska orgelprojektet i världen just nu och ett av de största. Jag tycker det är intressant att se hur olika företag i Tyskland och Sverige samarbetar och löser problem ihop i ett bra arbetsklimat.
- Våren 2011 ska jag vara i Piteå och hjälpa till med elektronik och intonation i slutet av det här orgelprojektet.
-Det är roligt att se olika platser och få kunskaper om andra kulturer. Att bygga orglar i Tyskland är annorlunda än i Sverige till exempel. Vad som gör att det är så vet jag inte.
FAKTA Orgeln
Ska vara klar i april-maj 2012.
Ska drivas av ett datornätverk.
Har elektrisk traktur (överföringen från tangenterna till väderlådornas spelventiler i orgelhuset) men manual spelmekanik.
Gerald Woehls orgelbyggeri ligger i Marburg. Därifrån kommer halva orgeln till Piteå under sommaren. När alla bälgar, labialpipor och luftlådorna där piporna står monterats, är kärnan i klangen på plats.
Två anställda vid Grönlunds orgelbygger i Gammelstad kommer att vara med vid monteringen. Grönlunds bygger även bälgar och elektroniska komponenter.
Ska drivas av ett datornätverk.
Har elektrisk traktur (överföringen från tangenterna till väderlådornas spelventiler i orgelhuset) men manual spelmekanik.
Gerald Woehls orgelbyggeri ligger i Marburg. Därifrån kommer halva orgeln till Piteå under sommaren. När alla bälgar, labialpipor och luftlådorna där piporna står monterats, är kärnan i klangen på plats.
Två anställda vid Grönlunds orgelbygger i Gammelstad kommer att vara med vid monteringen. Grönlunds bygger även bälgar och elektroniska komponenter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!