Organisten slutar: "Jag har fått nog!"

KYRKOMUSIKER. Negativ särbehandling, hot, kränkningar och maktdemonstrationer som satts i system mot hennes person, är enligt organisten i Piteå stadsförsamling orsaken till att hon säger upp sig. Kerstin Baldwin ser fram emot en organisttjänst i Ekerö, efter sex år i en arbetssituation som hon tycker har varit den värsta i hennes liv.

Piteå2008-01-26 00:00
PITEÅ (PT)

Kyrkorådets arbetsutskott behandlade Kerstin Baldwins avskedsansökan i torsdags och beslutade att hänskjuta den till kyrkorådet, vars ledamöter får ta ställning till innehållet vid måndagskvällens möte. Organisten har även vänt sig till samtliga ledamöter i Piteå Stadsförsamling.

Hon inleder med att hon känt sig "motarbetad, systematiskt negativt särbehandlad och kränkt i min yrkesroll som musiker under mer eller mindre hela min anställningstid av framför allt ledningen AU/PU".

Arbets- såväl som personalutskottet utgörs förutom kyrkoherden Stieg Berggren av två socialdemokratiska politiker: Carl-Erik Nyström, som också är kyrkorådets ordförande, och Rut Gustavsson som är rådets vice ordförande och ordförande i kyrkofullmäktige.

-  Att sätta punkt på det här sättet är både en slags självterapi och ett stöd till andra som är illa ute på grund av den psykosociala arbetsmiljön i Piteå stadsförsamling. Jag har fått nog, säger Kerstin Baldwin.

Åtgärdar arbetsmiljön

Tidigare har en extern konsult försökt reda ut problem med att det i samband med en anställning för fyra år sedan uppstått två läger på arbetsplatsen, en situation som båda parter beskriver ungefär som "för eller emot Kerstin".

- Kyrkoherden valde ut vilka personer i kören och arbetslaget som konsulten skulle intervjua. Den ena osakligheten efter den andra framfördes mot mig och till och med saker som jag gjorde bra vändes emot mig. Någon som jobbade med hela gruppen togs inte in, så det blev ingen läkande process av det hela, säger Kerstin Baldwin.

Möjligen bekräftas detta påstående av att arbetsmiljöverket ifjol krävde att Pitehälsan skulle kopplas in, för att komma till rätta med den psykosociala arbetsmiljön. Bristerna upptäcktes i samband med en genomgång av ett flertal församlingar i hela riket som verket gjorde.

Behövde terapi

Kerstin Baldwin och Stieg Berggren är överens om att de hela tiden har pratat om alla problem, men att det inte hjälpt. På ett plan är de också överens om att han inte alltid lyckats så bra med att föra hennes talan.

- Nu kanske han får klä skott för vad kyrkorådets au och pu gör och har gjort, men han är min chef och ska ju företräda mig där.

Enligt Kerstin Baldwin har Stieg Berggren i efterhand medgivit att en ren mobbningssituation mot henne uppstod (vilket han inte står för vid samtal med PT, se separat artikel). Den mobbning hon upplevde att hon utsattes för, fick till följd att hon sjukskrevs på grund av "arbetsplatsrelaterad krisreaktion". Hotet som hon hänvisar till i sammanhanget beskriver hon som att kyrkoherden lät henne veta att avsked väntade om hon inte avslutade sin sjukskrivning, vilket hon då gjorde trots att hon inte var återställd.

- Men i ett och ett halvt år efter det har arbetsgivaren bekostat resor till mina terapisamtal på Sankt Lukas i Luleå. Det är positivt. Däremot har jag systematiskt förvägrats min avtalsenliga rätt till kompetensutveckling i tjänsten, som uppgår till 100 timmar per år för kyrkomusiker.

En droppe för mycket

Bland exemplen på den diskriminering som Kerstin Baldwin radar upp i sin avskedsansökan, återfinns även nedläggningen av Piteå motettkör, som hon hade startat.

- Att de fattade det beslutet utan att ens prata med mig först, var droppen som fick bägaren att rinna över.

Kerstin Baldwin - vars musikalitet och sakkunskap uppskattas av bland andra Sveriges kyrkosångsförbund där hon är styrelseledamot och riksdirigent - säger att hon, maken och de båda barnen som är fem och nio år har trivts i Piteå för övrigt, men att hela familjen nu ser fram emot att flytta till Ekerö i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!