Operabio även i Piteå

Första lördagen i februari är Piteå redo att ta emot utsändningarna av Metropolitans operor direkt från New York, men ännu är det inte dags att sända musik den andra vägen - från Studio Acusticum ut i världen.

Foto: Dusan Reljin/Metropolit

PITEÅ2010-01-18 06:00
Den spanska tenoren Placido Domingo, som gjort en legendarisk Met-karriär under hela 40 år, sjunger barytonrollen Simon Boccanegra i Giuseppe Verdis opera med samma namn. Operavärlden talar om en historisk händelse i positiv bemärkelse efter bytet av röstläge.
Det var för övrigt på Metropolitans scen som Placido Domingo och Birgit Nilsson sjöng tillsammans för första gången. För ett år sedan blev han ju den förste mottagaren av Birgit Nilsson-priset på en miljon US-dollar.
Innehållsrika pauser
Operan "Simon Boccanegra" är baserad på en pjäs från 1843 och hade premiär årtiondet efter. Handlingen om en far som förlorar sin dotter är tragisk, men operan tillhör inte Verdis mest kända trots att musiken är ett exempel så gott som något på hans geni. Den berömda dirigenten James Levine leder Metropolitans operaorkester.
De tre akterna med prolog varar i tre timmar och fyrtio minuter, det blir två pauser under föreställningen. Under pauserna brukar Met låta en konferencier guida sin biopublik ute i världen på en tur bakom kulisserna och annat intressant, bland annat med intervjuer av sångarna i föreställningen, så många brukar sitta kvar i biostolarna även under pauserna.
Sista lördagen i mars sänds också en föreställning som baseras på en pjäs. Denna gång Shakespeares "Hamlet" med musik av Ambroise Thomas och franskt libretto. Sångerskan som gör Ofelia och därmed den berömda vansinnesscenen, är den franska koloratursopranen Natalie Dessay. Hamlets barytonroll sjungs av brittiska Simon Keenlyside.
Föreställningen är i fem akter och varar fem minuter längre än den föregående, men här är det endast en paus. Vid urpremiären i Paris i mars 1868, sjöng för övrigt svenska Christine Nilsson (1843-1921) Ofelias roll.
Populär häxa
Första maj sänds vårens sista opera, med Metropolitans superstjärna på scenen. Sopranen Renée Fleming gör titelrollen i Gioachino Rossinis opera "Armida", en av de längsta och mest krävande av alla hans operaroller.
Särskilt andra aktens aria "D’amore al dolce impero" är omtalad, liksom duetterna mellan Armida och Rinaldo. Den sistnämnde sjungs av den nordamerikanske tenoren Lawrence Brownlee.
Legenden om en häxa har inspirerat till musik och libretto. En hel hop kompositörer har förresten haft samma inspirationskälla, bland andra Haydn och Dvorák har skrivit operor på temat fängslade män på förtrollad ö. Hos Rossini, vars version hade urpremiär 1817, utspelar sig inledningen i ett korsriddarläger utanför Jerusalem och hela sex tenorer finns med i rollistan.
De tre operorna som direktsänds från Metropolitan i vår sjungs på originalspråk, med tydlig textremsa på duken så att det går lätt att följa med i handlingen.
Beträffande direktutsändningarna av underhållning från Piteå, både från Studio Acusticum och andra arenor, är det meningen att de ska börja i år enligt avtalet med Folkets Hus och Parker. Än så länge är det osäkert exakt när, men före hösten blir det inte.
- Hösten 2010 är planen för premiär, men jag ber att få återkomma, säger Roger Norén, produktionschef för Studio Acusticum.
FAKTA Opera på bio i direktsändning
Huvudarrangör för sändningarna i Piteå är lokala Folkets hus-föreningen i samarbete med Studio Acusticum.
"Simon Boccanegra" sänds bland annat även till Arvidsjaur (Medborgarhuset), Boden (Folkets Hus) och Bureå i Västerbotten (Folkets Hus).
"Hamlet" sänds också till Arvidsjaur, Boden, samt Haparanda (Folkets Hus).
"Armida" sänds även till Älvsbyn (Folkets Hus) Boden, Bureå, Haparanda och Skelleftehamn (Folkets Hus) med fler platser i landet.

Källa: Folkets Hus och Parker, The Metropolitan Opera, Studio Acusticum, wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!