Ewa Rosendahl har skrivit boken "Den smala vägen" som handlar om att växa upp i Piteås väckelsebygd.
– Det är en personlig berättelse om min uppväxt och hur radikal förändring det blev när mina föräldrar kom till tro. Jag var sex år då och livet förändrades ganska mycket, berättar hon.
Det var ett viktigt steg i hennes föräldrars liv.
– Det var inte förrän då jag fick ett liv sa min mamma och tron blev ett stöd och en trygghet för min pappa efter att han blev svårt sjuk. Det har jag respekt för, säger Ewa Rosendahl.
Till en början var boken mycket tjock.
– Men jag ville inte ha med någon form av bitterhet och jag har tagit bort mycket. Min berättelse är inte märkvärdigare än någon annans, men jag har en vision att locka andra att berätta sina livsberättelser. Människor mår bra av att berätta för varandra.
Kyrkligt håll
Med tanke på ämnet ville hon gärna att någon från kyrkligt håll skulle skriva ett förord, men det visade sig bli svårt.
– Det här var ett tabuämne och det är en bok som inte bara stryker medhårs.
Till slut hittade hon en präst och författare i Jönköping, där hon numer är bosatt sedan två år tillbaka, som gärna hjälpte till. Han skrev om barndom och hur varje uppväxt sätter spår, på gott och ont.
För det var just på gott och ont.
Goda minnen
Söndagsskola, barngrupper, gemenskap och de vänliga ögonen som fanns i församlingen hör till de goda minnena. Likaså att få tillhöra de så kallade läsarna.
– Jag känner stor tacksamhet för alla böcker och böckernas betydelse. Böcker stod högt i kurs och vi hade böcker från golv till tak.
Men hon har också stött på kristnas intolerans och kompromisslöshet.
Hon blev också väl inpräntad av en syndkatalog med rader av oskrivna regler och förbud. Hon berättar om den gången som hennes mamma skulle till Storstrand och hade gjort sig fin med rött läppstift och hon hade på sig sina fina gröna örhängen. När hennes väninna hämtade henne blev hon upplyst om att det minsann inte gick för sig och det var bara att rätta sig. Att bära ett halsband var dock en helt annan sak.
Bitter och arg
Hon berättar att det var många i Pitebygden som drabbades av väckelserörelsen på 50-talet och det gjordes skillnad på de som gick i bönhuset och inte. Hon berättar om sången där de sjöng "innanför eller utanför, vart skall du stå en gång" som exempel.
Väckelserörelsen blev en stor del av Ewa Rosendahls uppväxt, på gott och ont.
– Det tog ett halvt liv att bearbeta min uppväxt och jag har periodvis varit både bitter och arg, men jag har fått rika erfarenheter av andlighet och tro, om bibelkunskap, ledarskap, sång och musik. Det är en gåva som jag har fått med mig och trots allt så känner jag mig nöjd, säger hon.