Emeli Elfving slår fast att det är ett ställningstagande från museets sida att belysa flykt i historiskt perspektiv och i nutid.
– Att människor flyr sina hemländer, sin kultur och sin trygghet är inget nytt fenomen. Flykt är då och nu och vi vill göra något i det lilla, säger hon.
En infallsvinkel i utställningen är inspirerad av ett inlägg på museets Facebooksida, med ett förslag om att visa hur Piteå tog emot krigsflyktingar från Finland.
– Vi försöker vara lyhörda för olika önskemål och det är ingen dum idé att påminna om att Sverige på en enda dag bestämde att vi skulle ta emot 100 000 finska flyktingar, säger Emeli Elfving och tillägger:
– Särskilt inte med tanke på vad som nyligen hänt vid vår norra gräns till Finland, då en del människor till och med kastade saker mot barnfamiljer på flykt.
Läs eller bläddra
I Piteå stad och byarna runt omkring togs 3700 flyktingar från kriget i Finland emot under hösten 1944. Bilder visar bland annat när de anlände med tåg till Böle och Sikfors.
I samarbete med Piteå stadsbibliotek har böcker på flyktingtemat plockats ihop i utställningsrummet. Läsfåtöljer inbjuder besökarna att sätta sig och läsa – eller varför inte bläddra i Shaun Tans universella bilderbok om flykt, där endast titeln består av ord. Författaren till boken ”The Arrival” (”Ankomsten”) fick för övrigt 2011 års litteraturpris till Astrid Lindgrens minne.
Ett annat historiskt nedslag som tas upp i utställningen är den svenska emigrationen till Nordamerika.
Var med själv
FN:s flyktingorgan UNCHR gjorde förra året en avstämning om dagens flyktingkatastrof i världen, med titeln ”World at war” (”Värld i krig”). Den har museet också tagit fasta på, eftersom den visar hur terror, rädsla, konflikter och förföljelse har tvingat miljontals människor på flykt.
En situation som inte skådats sedan andra världskriget, konstaterar UNCHR. Ena sidan av utställningsrummet ägnas åt detta.
– Utställningen ska inte vara statisk, vi uppgraderar den kontinuerligt med exempelvis tidningsartiklar och berättelser.
– Vi vill också gärna ta del av besökarnas egna flykthistorier. Antingen kan de skriva på pratbubblor som de får hänga var de vill i utställningsrummet, alternativt lämna till oss, eller så kan de skicka e-post, säger Emeli Elfving.
På onsdag kommer Terttu Häggström till museet för att berätta sin historia om hur det var att komma som finskt flyktingbarn till Sverige.
Träffsäkert
Mattias Elftorps serienovell om Sara och hennes pappa utgör en central del av utställningen. I olika kapitel som byts ut visas hur de flyr och hur de blir bemötta när de kommer till Sverige.
Mattias Elftorps bok ”Jag & min Pappa & Zlatan” ges ut av förlaget Tusen Serier & Wormgod, som specialiserat sig på litteratur som handlar om alla människor lika värde.
Illustrationer av Micke Gunnarsson, föreläsare, kreativitets-konsult och grundare av företaget Barnatro, visas också.
– Hans teckningar har enkla och samtidigt träffande citat. Till exempel det här rådet till den som är rådvill inför mötet med en flykting, säger Emeli Elfving och pekar på en streckgubbe som säger ”Du kan alltid börja med ett hej”.
Piteå museums utställning om 100-åringen Piteå-Tidningen har fått en mindre yta till förfogande, så att flyktingtemat får plats i ett eget rum på entréplanet.
– Fördelen med att vara ett litet museum är att vi snabbt kan lägga om i planeringen och nu är det befogat på grund av ämnets aktualitet och samhällsrelevans, säger Emeli Elfving.
Hon vet inte hur länge utställningen ska pågå, men säger att det blir minst till i mitten av november.