Om drygt ett år invigs Acusticumorgeln

Datum för invigningen av orgeln i Studio Acusticum är nu fastställt. Den andra helgen i mars 2012 ska allt vara klart för att presentera instrumentet för allmänheten under festliga former. För orgelbyggarna, som återvänder i januari, har arbetet hittills gått som beräknat, men vem som ska leverera dataprogrammeringen är ännu oklart.

Toppen på de stora metallpiporna ligger och väntar på montering och Simon Buser har total kontroll på hur och var de ska sitta.

Toppen på de stora metallpiporna ligger och väntar på montering och Simon Buser har total kontroll på hur och var de ska sitta.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2010-12-04 06:00
In i det längsta har projektgruppen för orgelbygget, som leds av Hans-Ola Ericsson, dragit ut på att fastställa invigningsdatumet, men nu är det alltså gjort.
- Vi har gott om tid på oss kan det tyckas, men om vi ska få hit artister måste vi spika 10 mars 2012. Vi måste vara klara då helt enkelt, så jag hoppas att allt flyter på som det gjort hittills, säger han.
Förhandlingar pågår
Det som upptar projektgruppens mesta tid i det här skedet är, förutom intoneringen, den avancerade programmeringsdelen med elektronisk styrning av instrumentet. I synnerhet projektgruppens programmerare Peter Bengtsson har en nyckelroll, framhåller Hans-Ola Ericsson.
- Förhandlingar pågår med internationella och svenska underleverantörer av elektroniken. Vår förhoppning är att kunna få fram en lösning som också stämmer överens med orgelbyggaren Gerald Woehls intentioner. Han är ju expert på den mekaniska delen.
Självspelande orgel
Den elektroniska styrning som planeras är något helt nytt i orgelvärlden och innefattar tre huvudfunktioner:
n Elektronisk överföring från tangentbordet till allehanda klangeffekter som slagverk etcetra.
n Självspelningsfunktion- främst som ett pedagogiskt redskap i undervisningen, då den som spelat kan sätta sig och lyssna på sig själv direkt.
n Den webbaserade delen, som både ska innehålla en sändnings- och en spelningsfunktion över internet.
- Vi söker helt enkelt en leverantör som kan installera, programmera och garantera kvalitén på all det här, säger Hans-Ola Ericsson.
Han tillägger att det känns tryggt att Luleå tekniska universitets jurister intresserar sig i frågan om rättigheter och annat, när avtal ska skrivas med potentiella anbudsgivare och underleverantörer av elektroniken.
- Det är en djungel, så det är bra att folk som har koll på sådant är engagerade, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!