Om att spåra spårlöst försvunna

De rättsvidriga övergrepp som pågick – och fortfarande pågår – med kriget mot terrorismen som ursäkt, fick journalisten och författaren Lena Sundström att vilja skriva sin senaste bok. I går kom hon tillbaka till Ordmån för att berätta om sin faktaspäckade spänningsroman ”Spår”.

"Skräcken med att skriva en sådan här bok är att bli anklagad för faktafel eller att upptäcka någon miss, men det har varit helt tyst om det. Jag har varit extremt noggrann", sa Lena Sundström.

"Skräcken med att skriva en sådan här bok är att bli anklagad för faktafel eller att upptäcka någon miss, men det har varit helt tyst om det. Jag har varit extremt noggrann", sa Lena Sundström.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-02-24 23:45

Förra året nominerades boken om de tre journalister som avslöjade avvisningen av de så kallade Egyptensvenskarna, till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok. Den är lika mycket en thriller – med maskerade CIA-agenter, kidnappningar, tortyr, mord, lögner på högsta regeringsnivå, och så vidare i en omfattning som angår hela världen.

I ”Spår” är Lena Sundströms dåvarande kollegor på TV4-programmet ”Kalla fakta” hjältarna. Sven Bergman, Fredrik Laurin och Joachim Dyfvermark har låtit henne ta del av allt sitt material utom det som omfattas av källskydd, om grävjobbet som tog dem flera år i anspråk.

Använd källskyddet

Den medborgerliga rättigheten källskydd är för övrigt också en central del i boken, ur negativ aspekt. Trots att så många visste vad som pågick använde sig ingen av möjligheten att berätta om det anonymt. Därför tål det att upprepas gång på gång:

Det är olagligt att röja identiteten på en uppgiftslämnare eller tipsare, ifall vederbörande vill vara anonym. Att bryta mot tystnadsplikten är straffbart. Journalister skyddar sina källor – källskydd är en självklar del av yrkesetiken och sitter i ryggmärgen.

– Många politiker och tjänstemän från olika myndigheter visste vad som skulle hända. De hade kunnat lyfta luren för att be om källskydd, berätta, och därmed förhindra tortyr. Men ingen gjorde det, sa Lena Sundström.

Tortyr och terror

Ahmed Agiza och Mohammad Alzery heter de båda asylsökande män som bodde i Sverige och utan förvarning tvingades åka till Bromma flygplats en decemberdag 2001.

Där skars kläderna från deras kroppar, de ikläddes varsin blöja sedan stolpiller förts in i dem, svarta huvor träddes över deras huvuden och de bojades till händer och fötter.

Allt utfört av sju maskerade CIA-agenter och två egyptiska, inför ögonen på svensk säkerhetspolis.

Agiza och Alzery leddes nakna och barfota till det väntande flygplanet från USA och ingen av agenterna sa ett ord på hela resan till Kairo. Där överlämnades de till Mubarakregimen som skickade dem i fängelse där de torterades i två år.

På liknande sätt har människor kidnappats i andra europeiska länder och flugits i samma mystiska flygplan till olika länder i världen där de torterats.

– Tortyr på entreprenad åt CIA som också har egna fängelser där det förekom systematisk tortyr, konstaterade Lena Sundström.

Flera visste

Lena Sundström påpekade att sedan skandalen pub- licerades har ”många höga socialdemokrater gömt sig bakom Anna Lindh och sagt sig vilja skydda henne, när de egentligen ville skydda sig själva”.

– Journalister som frågat om det här har fått tillbaka att de vill svärta ner en död utrikesminister.

– Men hösten 2013 svängde det. Då erkände Mona Sahlin att flera andra i regeringen utom Anna Lindh förstod att männen skulle bli torterade i Egypten. Bland andra statsminister Göran Persson och justitieminister Tomas Bodström, något den sistnämnde bekräftat, sa hon.

Att ge tillstånd till avvisningen var alltså inget snabbt beslut som gjorts gällande tidigare, utan en lång process.

Ingen svensk ursäkt

Lena Sundström framhöll att det som är intressant nu är att titta på hur olika länder har handlat efteråt. Tyvärr får Sverige inget bra betyg i det avseendet.

– I Kanada till exempel, gjordes en jätteutredning som rentvådde mannen som skickades därifrån till Syrien, från kopplingar till terrorism. Han fick 73 miljoner kronor i skadestånd och en formell ursäkt från staten.

– Sverige har ljugit inte bara för journalister, poliser och anhöriga, utan också för den EU-kommitté i EU som utrett kidnappningarna och för FN, sa Lena Sundström.

– Sverige har hela tiden struntat i att Alzery enligt FN har rätt att komma tillbaka till Sverige men nu ser det för första gången lite bra ut för honom. I slutet av feb- ruari ska Säpo komma med ett utlåtande.

– Agiza fick uppehållstillstånd förrförra sommaren på grund av familjeskäl.

– Han kämpar med tortyrskador. Ingen av dem har fått någon ursäkt av den svenska regeringen, sa Lena Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!