Nytt nummer med plats för provinsen
Om skrivarkurser som fenomen skriver redaktören Peter Degerman i förordet till Provins. Den norrländska tidskriftens senaste nummer har en gedigen blandning av poesi, bildkonst, noveller och betraktelser.
Ola och Noomi Rapace spelar huvudrollerna i filmatiseringen av Susanna Alakoskis roman "Svinalängorna".
Foto: Rolf Konow
Hans återblick blir viktig eftersom Norrländska litteratursällskapet om knappt tre veckor återvänder för sommarmöte till platsen där allt startade: Medlefors folkhögskola i Skellefteå. Mötestemat blir att stärka den litterära framtiden i provinsen Norrland genom avstamp i sällskapets historia och innehåller skrivarkurser, workshops och annat. Medverkar gör bland andra Elisabeth Rynell, Staffan Söderblom och Solja Krapu.
Kritik av kultursidorna
I Medlefors skapades Norrländska litteratursällskapet i form av kamratförening. Året var 1954 och diskussionsämnet var Norrlandstidningarnas dåliga kultursidor. På plats fanns bland andra Britt-Marie Eklund och Helmer Grundström. Medlefors blev sällskapets mötesplats och här startade de första skrivarkurserna i början av 1970-talet. Kurserna hölls sommartid och beskrivs av Peter Degerman som pionjärverksamhet. Som anglosaxiskt fenomen fick skrivarkurser fäste vid universiteten under namnet kreativt skrivande.
Uppsala var först ut 1975 och senare även Umeå och Mittuniversitetet bland andra. Författarskolan Litterär gestaltning som startade 1996 vid Göteborgs universitet är i grunden en dansk idé. Tanken var att bjuda utbildning till författare på samma nivå och efter samma princip som bildkonstnärer och regissörer.
På landets skrivarkurser skrivs det vidare, vid både folkhögskolor, universitet och i privat regi. Och kritiken om att likrikta kursdeltagare och jämföra kurserna med sekterism har nu tystnat nästan helt, enligt Peter Degerman.
Debutanter och etablerade
I detta Provins-nummer medverkar ett tiotal författare med Norrlandsanknytning, varav några unga som skolats vid landets skrivarkurser. Bland andra Ida Linde och Pär Hansson, vid Litterär gestaltning i Göteborg. Ida Lindes bidrag har rubriken "Om ett samtal om avstånd" och kommer ur samlingen "Räkneboken". Pär Hansson medverkar under rubriken "Dikter" liksom Kennet Klemets, som beskrivs komma från "ett slags undergroundsammanhang" då han sysslat med expressiv textuppläsning på scen. Som motpol till de unga medverkar bland andra Björn Runeborg med nyskrivna novellen "Djävulens besök".
Han debuterade 1962 och beskrivs "den svenska modernistiska romanens nestor". Vidare gör Örjan Torell en betraktelse av "Helmer Grundström och den svåra konsten att bli en stor Norrlandsförfattare" där han bland annat upptäcker en novellsamling av författaren som funnits i fyra år utan att bli omskriven. Numrets bildkonstnär är Emily Hopkins som är uppvuxen och verksam i Skellefteå. Hon medverkar med ett antal helsides porträttbilder, som bland annat beskrivs handla om kontakten mellan ett du och och jag, och om att undersöka de känslor som väcks genom till exempel ögonkontakt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!