Nytänkande inom danskonsten

En ny teknik som förenar cirkus och dans har introducerats i Sverige av Dans i Nords pilotprojekt Danspoolen. Förutom ny teknik och nya sätt att koreografera och röra sig, har Danspoolen utvecklat ett affärsmässigt nytänkande för den moderna scenkonstens utövare.

Dans i luften, "Aerial dance", har introducerats i Sverige av Danspoolen, med säte i Piteå. Dansarna Patrik Häggström och Lisen Ellard har skapat verket under ledning av koreograf Lenitha Hedqwist.

Dans i luften, "Aerial dance", har introducerats i Sverige av Danspoolen, med säte i Piteå. Dansarna Patrik Häggström och Lisen Ellard har skapat verket under ledning av koreograf Lenitha Hedqwist.

Foto: Lottalinnea Photography

PITEÅ2013-01-24 06:00

Flygande dans är den senaste produktionen inom tillväxtprojektet. I "Aerial Dance" förenas cirkusartisteri och dans med hjälp av samma slags linor som används vid bungyjump.

Det ställer höga krav på lokalerna både ur säkerhets- och rymlighetssynpunkt.

Dansexport
Efter repetitionerna i Noliahallarna i Piteå, har verket i veckan presenterats vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm.

Dansarna Patrik Häggström och Lisen Ellard, samt koreografen Lenitha Hedqwist, har skapat verket som nu bjuds ut till "export" från Norrbotten. Nästa anhalt blir en dansmässa i Nacka.

- Danspoolen är en agentur för danskonst med säte i Piteå, som olika arrangörer kan vända sig till.

- Vi tar fram kortare föreställningar som ska säljas till näringslivet och olika evenemang, bland annat finns en katalog på nätet av det som finns att välja på, säger poolens informatör Helene Markström.

Treårig finansiering
EU-projektet startade i november 2010 och finansieras av Europeiska utvecklingsfonden, Piteå kommun, Norrbottens läns landsting, samt Stiftelsen för framtidens kultur.

Med en budget på 12 miljoner kronor i tre år, har 15 dans- och rörelsekonstnärer kunnat anställas två månader vardera per år.

I maj, när Danspoolen upphör som skattefinansierat projekt, kommer totalt omkring 30 färdiga föreställningar att finnas till försäljning.

Samtliga dansare som medverkat i projektet har också deltagit i en kompetensutbildning med inriktning på företagande inom det konstnärliga skapandet.

- Efter maj månad har vi inte möjlighet att finansiera så många nya produktioner, men det nya sättet att arbeta mera affärsmässigt med konsten kommer att fortsätta. 

Nygammal diskussion
Den tänkta löptiden för Danspoolens olika produktioner är flera år.

- Jag hoppas att det får betydelse för hela Norrbottens besöksnäring och upplevelseindustri, säger Helene Markström.

Hon är nöjd med att Danspoolens produktioner och sätt att arbeta återuppväckt frågor att diskutera.

Till exempel vad som händer med den konstnärliga integriteten när det man gör ska vara säljbart.

-Sådant är intressant att prata om, för vi måste ju förhålla oss till det. Det är inte konstigt att ställas inför nya utmaningar i ett pilotprojekt, säger Helene Markström.

FAKTA Dans i Nord och Danspoolen

Norrbottens läns resurs- och utvecklingscentrum för dans.

Verksamhetschefen sedan i augusti förra året heter Marie Larsson Sturdy.

Unga Dans i Nord är samlingsnamnet på ungdomsverksamheten i länet.

Se Dans är samlingsnamnet på Dans i Nords föreställningar i Norrbotten.

Driver tillväxtprojektet Danspoolen, som också har säte i Piteå. Målet är att dans- och rörelsekonstnärer ska kunna försörja sig på sitt yrke.

Det engelska uttrycket performance används ofta om Danspoolens produktioner eftersom de är hybrider mellan olika konstnärliga uttryck.

Med performance menas ett levande uppträdande (alltså inte en film eller en konventionell utställning till exempel) som framförs av konstnären själv inför publik. Performance är en hybrid mellan olika konstformer och därmed gränsöverskridande gentemot utövare av olika konstnärliga genrer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!