Nybyggd kistorgel invigs

På lördag kan Piteå församling använda sin nya kistorgel för första gången. Den stämdes under onsdagen av orgelbyggare från Ålems orgelverkstad, som fraktat den från Småland i veckan och burit in den i Stadskyrkan.

En manual och fyra register räcker långt även i ett kyrkorum.

En manual och fyra register räcker långt även i ett kyrkorum.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2014-03-12 21:04

Direkt efter onsdagens morgongudstjänst i Piteå kyrka var ägaren av orgelbyggeriet i Ålem (som ligger mellan Kalmar och Oskarshamn) på plats med koncentrerat hörselsinne och ett stämhorn. Tillsammans med medarbetaren Patrik Svensson som placerade sig vid orgelns manual, inledde han stämningen av instrumentet. Ett hantverk i vaxad ek, med trä- och metallpipor på insidan och bärhandtag av smitt järn på gavlarna. Framsidan är vackert bearbetad.

Flyttbar

Kyrkomusikerna i församlingen välkomnar de nya möjligheter den fyrstämmiga kistorgeln ger, såväl kammarmusikaliskt som vid församlingssång och gudstjänster. Orgeln är flyttbar och kan användas i Öjebyns kyrka också.

– Vid dop och andra mindre samlingar är läktarorgeln i Stadskyrkan väldigt långt bort från det som händer, så kistorgeln kommer främst att användas här. Piteå kyrka hade faktiskt en kororgel tidigare, men den är försvunnen, säger kyrkomusiker Rainer Lind som tagit initiativet till införskaffandet av en kistorgel.

Hans kollega Ewa Edström påpekar att det är annorlunda i Öjebyns kyrka:

– Där är den stora orgeln placerad fullt synlig nere i kyrkorummet, så det känns inte lika ödsligt vid intimare tillfällen. Och vid körsång är det bra om kören kan stå nära instrumentet.

Orgelinvigning

Kyrkomusiker Maria Gustafsson kommer att inviga kistorgeln på lördag kväll, tillsammans med Piteå församlings organist Lars Nilsson. Under konserten ”Aftonmusik” som även innehåller andakt, ska de spela axplock ur Johannespassionen. Den framförs i sin helhet i Öjebyns kyrka på Palmsöndagen i april.

Staffan Sandlund, baryton, sjunger Kristus stämma, en tillfällig vokalensemble bildar kör under ledning av Samuel Lind. Han är musiker i Domkyrkoförsamlingen som samarbetar med Piteå församling i framförandet av Johann Sebastian Bachs verk.

– Jag ska spela kistorgel vid söndagens gudstjänst också! säger Maria Gustafsson entusiastiskt.

Hon får genast hjälp med förslag på passande musik av sina kollegor. Maria Gustafsson tillägger att kistorgeln är bra att använda till psalmer, eftersom den har principal (huvudstämma).

Användbar

Rainer Lind berättar att det var när han arbetade som musiker i Svenska kyrkan i Oslo 2009, som han upptäckte kistorgelns vida användningsområde.

– Där hade de en kistorgel och den var väldigt användbar. Det är underbart att vi fått ett sådant instrument i församlingen för kammarmusikaliska tillfällen och gudstjänster, säger han och berömmer kyrkoherden som funderar på hur kistorgeln bäst bör placeras.

Helén Lundberg är inte på plats samtidigt som PT, men i ett pressmeddelande kommenterar hon inköpet:

– Musikglädjen och variationen i församlingen blir än större.

Dyrbar pjäs

Enligt Lennart Olofsgård kostar en kistorgel som Piteås 380 000 kronor plus moms. Orgelhuset är 134 centimeter brett, 58 centimeter djupt och 118 centimeter högt.

– Materialet utgör mellan tio och femton procent av kostnaden. Arbetstimmarna är många, allt är handgjort.

Han säger att ek är ett bra material för att man kan göra väggarna tunnare än med andra träslag.

– Ek är starkt och snyggt, orgeln blir inte så klumpig.

Själv började han med orgelbyggeri som pojke, eftersom en granne sysslade med det.

– Jag gjorde pipor i pappas snickarbod, men sedan utbildade jag mig till musiklärare. Ålems orgelbyggeri startade 1985 och jag började jobba där 1991.

Lennart Olofsgård tog över 2005 och Patrik Svensson har gått som lärling hos honom.

– Jag är utbildad murare och någon orgelbyggarutbildning finns inte i Sverige. Men jag fick en praktikplats genom arbetsförmedlingen när jag var 21 år och sedan dess har jag byggt orglar, säger Patrik Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!