Ny serie på Kultursidan
Faktatext
Jag har intervjuat och träffat många författare: Björn Ranelid, Linda Skugge, Maria Vedin, Bengt Pohjanen, Christine Falkenland, Arne Johnson, Jonas Brun och Marcus Birro.
Jag kom på att det finns ett annat skikt av författare, inte nödvändigtvis nedanför eller lägre i rang. Amatörförfattarna har samma drivkraft som de rikskända och etablerade. De har individuella språk och lika stora behov att föra berättelserna vidare. Serien belyser de lokala författarnas svårigheter med marknadsföring: Små förlag har oftast små resurser.
I början av juni publicerade Kultursidan två längre artiklar om vad som kännetecknar den litterära rösten i Norrbotten (publicerade 060615 och 060620).
Av artiklarna kan man lätt få intrycket att lokal författare är detsamma som en liten författare. Men ingenting kunde vara mer fel.
Författare finns på alla möjliga nivåer, men det intressanta och som artikelserien också visar på är att skrivandet drivs av hunger. Skrivandet är en känslomässig kanal som aldrig blir mättad. Behovet är väckt och stillas inte.
Jag har lett kurser i skrivande flera gånger och i deltagarnas ögon sett den där önskan om att texten ska bli sedd. Det personliga angår alla, brukar jag ge som skrivtips. De lokala författarna i artikelserien utgår just från det personliga och ibland privata. Men de omvandlar historierna till skönlitteratur.
Genom språket ger de händelserna och människorna ny utformning, precis som litteratur ska göra.
Jag träffade fyra författare under olika dagar en vecka. Mötena resulterade i funderingar och tankar om skrivandet. Det har jag velat fånga i varje porträtt, och samtidigt belysa vad deras författarskap resulterat i hittills: Historier som berättar om staden och bygden vi bor i, men framförallt om olika levnadsöden.
Först ut är Henny Lindgren. I andra delen, som publiceras 20 juli, får vi träffa Andreas Nordgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!