Kristian Priemel medger att han tidigare "bara kört förbi" Piteå, men tillägger som en förmildrande omständighet att han kan flera av Euskefeurats låtar utantill. Det kan ju vara praktiskt nu när han ska bo och arbeta i bandets hemkommun.
I rätt yrke
Han tycker att han hamnat på rätt plats i livet så länge han får arbeta som bibliotekarie, vare sig det är i Piteå eller någon annanstans.
- Jag har alltid haft i tankarna att jag skulle kunna bli bibliotekarie, men det var alltid mitt andrahandsval. Nu inser jag att jag borde ha valt den här banan redan från början, säger han.
I början av sitt yrkesverksamma liv provade Kristian Priemel på både journalist- och jurist-arbete, men upptäckte att inget av det tilltalade honom. Han flyttade till Umeå 1984 och arbetade där i 20 år, sedan millennieskiftet på biblioteket.
- I Umeå var jag enhetschef för den skönlitterära avdelningen, men sedan fick jag en tjänst som bibliotekarie i Haparanda och då kände jag att jag hamnat rätt i yrkeslivet.
Ofarligt detektivarbete
Sedan studietiden är han van vid att utforma affischer, sköta programverksamhet, administrera och organisera. Något han också utvecklade när han var politiskt aktiv och satt som ledamot för Vänsterpartiet i Umeå kommunfullmäktige.
- De arbetsuppgifter som väntar mig här är jag inte helt ovan vid, men det är en spännande utmaning att känna av strömningar och hitta sånt som intresserar folk. Bibliotekarier utför detektivarbete utan dess faror och vi hittar alltid det vi söker om det bara finns! säger Kristian Priemel.
Han tilltalas av det jättelika i biblioteksvärlden.
- Både minnet och fantasin finns i biblioteket. Jag tycker det är roligt att besvara besökarnas frågor, hjälpa dem att hitta information och upptäcka trender.
Inger Wärngård tycker inte att det känns vemodigt att lämna sin arbetsplats, trots att hon har trivts med sitt arbete:
- Jag har haft stor frihet att utforma mitt arbete tillsammans med övriga anställda och det känns bra att sluta med att komma ihåg det så.
- Naturligtvis kommer jag att sakna mina arbetskamrater och vissa situationer, men inte så mycket att jag vill fortsätta jobba. Nu ska jag njuta av min egen tid medan jag orkar, säger hon.
Föränderlig verksamhet
Hon tycker att synen på verksamheten blivit annorlunda under de två senaste decennierna och ser inget negativt i det. Biblioteksassistent Iréne Lidström håller med:
- Inköpspolicyn har förändrats mycket till exempel. Nu köper vi in böcker på efterfrågan och inte utifrån vad personalen väljer med hjälp sin erfarenhet.
- Ja, nu är böckerna här lika fort som i bokhandeln, inflikar biblioteksassistent Maria Flinkfelt.
Framtidstro
Ingen i kvartetten är orolig för de allmänna bibliotekens framtid.
- Både besök och utlånig ökar. Här finns något för alla, konstaterar Iréne Lidström.
- Kommunmedborgarna äger det här och vi ska serva dem. Biblioteket är ett serviceställe och det kommer att uppskattas i framtiden också, säger Inger Wärngård.
- Bibliotek är rättvisa, för här har alla lika stor rätt att få information, säger Maria Flinkfelt.
- Bibliotek är demokratiska och en plats som folk kan komma in i utan att behöva handla något, säger Kristian Priemel.