Ny nydanande festival

Kraftcentrum för ny musik är ett treårigt samverkansprojekt för musik, utbildning, teknik och forskning som har bildats i Norrbotten. På lördag manifesteras detta med festivalen Nydanat i Kulturens hus i Luleå.

Molly Kien, Stockholm, säger att hon har försökt göra musik om Jackson Pollocks sätt att måla.

Molly Kien, Stockholm, säger att hon har försökt göra musik om Jackson Pollocks sätt att måla.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2012-04-20 06:00

Flera stilarter och konstformer ryms i det omfattande festivalprogrammet, allt med betoning på nytt och norrbottniskt. Kraftcentrum för ny musik är en del i länets nya kulturplan. Meningen är att samordna resurser för att skapa en internationell mötesplats för ny musik.

En del av resurserna kommer från Statens kulturråd som bidragit med en miljon kronor. Uppdragsgivarna är Norrbottensmusiken (och därmed landstinget) samt Piteå kommun, som samverkar med Luleå tekniska universitet, campus Piteå och Studio Acusticum.

Till koordinator har Odd Sneeggen utsetts. Han är musikvetare och tonsättare och har bred erfarenhet av liknande uppdrag.

Piteå också med
Vid den genreöverskridande musikfestivalen samarbetar mer eller mindre nybildade föreningar i Luleå som engagerar sig i ny musik: kulturföreningen Kluster, jazzföreningen Footprints och BD-Pop. Det hela börjar i Piteå, när Norrbotten Neo ger en lunchkonsert i Stora salen. Sedan föreläser tonsättaren och musikern Joakim Milder, innan han åker till Luleå. Där ska hans 45 minuter långa "Revisit" uruppföras av Norrbotten big band, NBB, och Neo.

- Av erfarenhet från liknande möten mellan extremt begåvade musiker med olika bakgrund, vet jag att det blir bäst om var och en får förvalta materialet efter eget huvud, säger Joakim Milder.

Tonsatta teckningar
Samtidigt inleder Ayjo, plantskolan för unga jazzmusiker, aktiviteterna i Kulturens hus. Ungdomarna framför nyskriven musik av Ole Jörn Mykleburst, ljudbearbetad av Möller Ellingsen.

En timme senare presenterar Neo ett audiovisuellt verk skapat av förskolebarn. Flöjtisten Sara Hammarström och klarinettisten Robert Ek lät tio barn göra teckningar som de sedan spelade efter enligt barnens instruktioner. Marcus Fjellström har sammanställt styckena till en hel komposition, samt gjort en animerad film av teckningarna.

Vid festivalen medverkar också merparten av de tio konstnärligt aktiva personer från Storbritannien och tio från Sverige, som bildat nätverket New music incubator.

- Det är med någon tonsättare, videokonstnär, elektronika-musiker, musikalsångare, och andra som sysslar med olika saker. Grundidén är att hitta nytt folk att jobba med, säger Robert Ek en av de svenska musiker na.

- Just nu jobbar vi intensivt i Acusticum och skriver något nytt varje dag. Under lördagen kommer vi att göra två nedslag, men vad vi ska framföra vet vi inte riktigt ännu, tillägger han.

Fler urpremiärer
Neo framför också sin fjärde upplaga av "New Sweden" i Kulturens hus konsthall. Forumet för att sjösätta nybeställningar samt presentera annan ny svensk musik, handlar i år om fem tonsättare. Tre av dem har skrivit verk som ska uruppföras och de befinner sig således i Piteå under repetitionerna.

- Jag har skrivit med Jackson Pollocks stora målning på Moma i New York som inspiration, säger Molly Kien, Stockholm.

Madeleine Isaksson som är bosatt i Frankrike har skrivit musik om sin far som växte upp i Pajala och bodde i Stockholm.

- Musiken handlar om hans längtan till sina rötter. Förankringen i min far förstärktes av att han gick bort medan jag skrev. Mika Pelo, professor vid universitetet i Kalifornien, har frångått modellerna för komponerande och arbetat spontant:

- Jag upptäckte att jag fått mycket harmonik och ljud från Depeche Mode, som jag brann för när jag var ung. Det är sotet som ligger kvar efter dem och andra band jag gjort stycket "Sot" av.

Jazztävling
Dirigenten, kompositören och musikern Ann-Sofi Söderqvist arbetar på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, som samarbetar med NBB. Hon är huvudansvarig för tonsättartävlingen Jazzverk som nu arrangeras för trettonde gången för studenter. Finalisterna får högskolepoäng för sin medverkan, och de tre bäst placerade får 1500, 800, respektive 500 euro. Dessutom spelar Sveriges radio in hela konserten. Vinnaren får utöver det en universitetskurs.

Neles heter ett annat nytt tillskott. Det experimentella musikkollektivet som också är en skivetikett, sysslar med elektronisk musik. Under festivalen presenterar Neles sex individuella akter, bland andra Vanessa Martinez och Kajsa Lindgren i Foil. Båda är klassiskt skolade instrumentalister.

- Vi hittade varandra i Piteå och är intresserade av att göra egna tolkningar av ljud. Det som är bra med Neles är att alla som är med kan något speciellt, så vi har kontroll över all produktion själva, säger Kajsa Lindgren.

- Neles mål är att utveckla norrbottnisk elektronisk musik, så alla som är med har anknytning till länet. Något liknande har inte funnits förut, säger Mattias Östling.

- Festivalen år vår premiär. Jag lovar att det vi gör på lördag blir något som aldrig hänt på Kulturens hus förut, säger Jakob Moe.

Neles har inför festivalen samarbetat med videokonstnären Hampshire, Hampus Andersson, och upplevelseprosucenten Josefin Enström som bland annat varit ansvarig värdinna för Smask.

Jazziga kändisar
Det finns också en ny förening för nutida norrbottnisk konstmusik, Kluster. Den arrangerar konserten med det gränsöverskridande gänget elgitarrister i Krock, samt duon Monolog X och Trackermatte. De båda Luleborna spelar på synthar, trummaskiner och laptop.

De fyra frijazzarna i Nacka Forum har blivit berömda på egen hand, men också tillsammans. De tillhör gräddan av svenska jazzmusiker: trumpetaren Goran Kajfes och saxofonisten Jonas Kullhammar, basisten Johan Berthling och trummisen Kresten Osgood.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!