Ny musikfestival utan like

I morgon, lördag, startar en ny vårfestival i Piteå. Meningen är att Resonans som den heter, sedan ska återkomma varje år. Minifestivalen för ljudkonst, elektroakustisk musik, videoverk och nutida kammarmusik har internationell prägel, bland annat genom den vittberesta italienska kammarensemblen Alter Ego.

Anders Lundkvist, Odd Sneeggen och Margit Schiött utlovar magnifika ljudupplevelser hela lördagen under festivalen Resonans.

Anders Lundkvist, Odd Sneeggen och Margit Schiött utlovar magnifika ljudupplevelser hela lördagen under festivalen Resonans.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2012-05-25 06:00

Norrbottens nya förening för nutida konstmusik, Kluster, har både Piteå och Luleå som bas.

Det är Kluster som arrangerar Resonans i samarbete med Norrbottensmusiken, musikhögskolan i Piteå och Kraftcentrum för ny musik. Det sistnämnda är en del i landstingets nya kulturplan för länet och ska under tre år samordna musik, utbildning, teknik och forskning - en uppgift som den nya festivalen omsätter i praktisk handling.

I Piteå har Kluster valt Acusticums lokaler som festivalplats. (En liknande höstfestival ska bli återkommande i Luleå, då under tre dagar och på tre platser).

- Hela dagen sker en massa roliga saker med ljudupplevelser i Stora salen, Black box, Orkestersalen och delar av den inre foajén, säger styrelseledamoten Margit Schiött, verksam som konstnär och kulturarrangör.

Två delar
Anders Lundkvist, konsertarrangör, improvisationsmusiker och sekreterare för Kluster, säger att man i grova drag kan dela in festivalprogrammet i två olika inriktningar.

- De första fyra timmarna fokuserar vi mer på elektroakustisk musik och ljudkonst. Studenter och etablerade musiker möts och gör ljudinstallationer, ljudvideos och Steve Reichs sällan spelade rundgångsstycke "Pendulum music".

- De sista tre timmarna på kvällen blir det levande framträdanden med Norrbotten Neo framför nyskrivna verk av studenter vid kompositionsprogrammet och italienska Ensemble Alter Ego spelar italiensk samtidsmusik från de senaste årtiondena, säger han

Större festival nästa år
Festivalen avslutas med programpunkten "Språk som musik". Då medverkar musikhögskolans orgelprofessor Gary Verkade, kompositören Jan Ferm (elektronik) och dansaren Anna Rosenberg i en konsert som förenar texter av den nordamerikanske kompositören och ljudkonstnären John Cage (1912-1992) med röst, elektronik och dans.

Kraftcentrum för ny musik har de Rom-baserade musikerna i Alter Ego som husartister (Artist in recidence). Bland annat finns planer på att vidareutveckla samarbetet mellan dem, Norrbotten Neo och studenterna på musikhögskolan. Och naturlgtvis ska Alter Ego medverka i den stora internationella festival för ny musik som planeras i Piteå i maj nästa år.

Kraftcentrums koordinator Odd Sneeggen har svårt för att tänka sig bättre samarbetspartner än Alter Ego att utveckla projektet med. Ensemblen bildades 1991 och är mycket välkänd även långt utanför Italiens gränser.

- De har ett fantastiskt arbete med andra kompositörer, de är bra lärare, och de spelar klassisk kammarmusik lika bra som nutida musik, säger Odd Sneeggen.

Nya perspektiv
Ensemblens flöjtist Manuel Zurria, påpekar att det inte alls är nödvändigt att vara specialiserad på en viss typ av repertoar "eftersom problemen är desamma överallt".

- För oss är det en fantastisk möjlighet att komma hit och reflektera över musik som vi arbetat med i flera år.

-Att utbyta erfarenheter med etablerade musiker, studenter, och andra personer som intresserar sig för vårt arbete, är alltid en upplevelse. Det öppnar helt nya perspektiv, säger han.

Manuel Zurria konstaterar att utbytet är lika givande för ensemblen som för studenterna, dessutom tycker han att det är särskilt roligt att kunna arbeta parallellt med Norrbotten Neo.

- De gör saker som ligger nära våra intressen. Kanske vi kan mixa ihop oss till en ny grupp vid något konserttillfälle, vem vet. Arbetet är under utveckling.

Internationellt centrum
Odd Sneeggen är verksam bland annat som musikvetare och tonsättare och han tvekar inte inför målet med sitt uppdrag som koordinator:

- Vi vill ha Piteå som internationellt center för ny musik. Det kan handla om progressiv rock, jazz, elektronisk musik, ja allt möjligt bara det är nyskapat. Något liknande finns inte i hela världen, säger han.

Att det verkligen kommer att ske tvivlar han inte en sekund på:

- Efter 27 år i musikbranschen kan jag säga att den satsnig som görs kring Studio Acusticum är helt unik, jag har aldrig varit med om något liknande. Här satsar man när kulturen läggs ner i andra delar av Sverige.

- I Piteå finns alla förutsättningar för det internationella kulturutbyte vi strävar efter - fantastiska faciliteter, ljudteknikerutbildningen och så den nya orgeln. Det viktigaste är att mötas och arbeta tillsammans och det är lätt att göra här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!