Norsk gästdirigent vidgar klanggränser

Beethoven, Mendelssohn och Lutoslawski står på programmet när den norske violinisten Terje Tönnesen i morgon inleder en femdagars länsturné med Norrbottens kammarorkester.

Terje Tönnesen medverkar både som violinist och gästdirigent under veckans länsturné med Norrbottens kammarorkester. I förgrunden syns violinisten Christian Svarfvar, som är solist i Mendelssohns konsert i d-moll för violin, piano och stråkorkester.

Terje Tönnesen medverkar både som violinist och gästdirigent under veckans länsturné med Norrbottens kammarorkester. I förgrunden syns violinisten Christian Svarfvar, som är solist i Mendelssohns konsert i d-moll för violin, piano och stråkorkester.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-03-17 06:00
Terje Tönnesen, som medverkar både som violinist och gästdirigent, har beskrivits som en av de mest kreativa i norskt musikliv och är ständigt öppen för nya utmaningar. Till hans intressantaste arbeten under senare år räknas arrangemangen för stråkorkester av Beethovens sena stråkkvartetter.
- Den här musiken har ett universellt uttryck, som går långt utanför kvartettens klanggränser. Därför har jag arrangerat med full stråksättning, så att delar av musiken spelas med hela orkestern och resten med en mindre ensemble. På det sättet för man både det maskulina och gigantiska, samtidigt som man får det intima, förklarar han.
Succé och fiasko
Vid konserterna med Norrbottens kammarorkester framförs Beethovens stråkkvartett i B-dur, opus 130.
- Vid uruppförandet upplevde Beethoven både en stor succé och ett stort fiasko. Näst sista satsen, Cavatina, blev så väl mottagen att den fick framföras flera gånger under konserten, eftersom publiken tyckte att den var så oändligt vacker. Avslutningssatsen, Grosse Fuge, tyckte publiken däremot inte alls om.
Beethoven drog därför tillbaka den sista satsen, komponerade en ny avslutningssats och lät istället Grosse Fuge bli ett eget opusnummer, opus 133. Terje Tönnesen har dock valt att återföra Grosse Fuge som sista sats i opus 130.
- Det är ett mycket svårt stycke. När Beethoven skrev de sista kvartetterna hade han varit fullständigt döv i flera år, och skapat ett inre universum som han mindes att musik hade låtit. De sista kvartetterna är förunderlig musik som är moderna än i dag.
Ingen taktmarkering
Konserterna med Norrbottens kammarorkester inleds med preludierna ur den polske kompositören Witold Lutoslawskis "Sju preludier och fuga för 13 solostråkar.
- Ett fantastiskt fint stycke, som har blivit en modern klassiker, säger Terje Tönnesen.
- Det här är ett av de första
exemplen vi känner till där dirigenten inte slår takten. Det är bara begynnelsen som markeras, sen spelar alla musiker sina stämmor i individuellt tempo, vilket gör att stycket låter olika varje gång.
Bachinfluerad Mendelssohn
Dessutom framförs Mendelssohns konsert i d-moll för violin, piano och stråkorkester. Mendelssohn var bara 14 år när han skrev konserten.
- Här finns drag som påminner lite om Bach, en romantisk Bach med fugteman som spelas i kanon, säger Terje Tönnesen.
I Mendelssohn-konserten är violinisten Christian Svarfvar och pianisten Mårten Landström, som båda ingår i Norrbotten Neo, solister. Christian Svarfvar kommer då att spela på den Stradivarius från 1709 som Järnåkerfonden nyligen ställt till hans förfogande.
Länsturnén med Norrbottens kammarorkester inleds i morgon i Pajala. Därefter blir det konserter i Kulturens hus i Luleå på torsdag, i Arjeplogs kyrka på fredag, i Forum i Älvsbyn på lördag och i Studio Acusticum i Piteå på söndag.
FAKTA Terje Tönnesen
Född i Oslo 1955.
Gjorde som 17-åring en debut som norsk press beskrev som "så bländande att den knappast har någon motsvarighet".Efter studier i Schweiz för Max Rostal återvände han till Norge och grundade 1977 Det Norske Kammerorkester, som han är konstnärlig ledare för.
Är också förste konsertmästare i Oslo Filharmonien, och konstnärlig ledare för Kalmar läns kammarorkester Camerata Nordica.Har tilldelats Griegpriset och Kritikerpriset i Norge, och har vunnit flera tävlingar.
Hans skivinspelningar har fått mycket beröm i internationell press.
Har även gjort inspelningar med jazzgitarristen Terje Rypdal för skivbolaget ECM.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!