Intresset för Nasafjäll ligger i släkten. Både Bo Lundmans far och farfar samlade in material om området och dess gömda skatter - bly och silver - som många nu åter hoppas ska bli brytvärda.
Bo Lundman har fortsatt detta arbete och nyligen utkom boken "Nasafjäll efter år 1810" (se längre intervju i PT 17 november). Boken som tagit Bo Lundman tio år att sammanställa och ytterligare tio att samla fakta till, handlar om Nasafjälls tredje epok som inte ligger alltför långt tillbaka i tiden och intresset verkar vara stort. Hälften av upplagan på 600 exemplar (eget förlag) är såld hittills.
- Det har ju gått bra, bättre än jag trodde, säger Bo Lundman som också brukar hålla föreläsningar om sitt favoritämne.
En av de första som kom till boksigneringen var Morgan Fyhr, som påpekar att han är från Örebro trots att han bott i Piteå sedan 1970-talet.
- Jag har Eric Forsgrens bok om Nasafjäll, men den innehåller mest bilder. Dessutom har jag varit på Bo Lundmans föreläsningar och är intresserad av att veta mer. Därför vill jag köpa den här boken också, säger han.
Han syftar på Eric Forsgrens "Nasafjäll-Silverfjället: ett omänskligt gruvprojekt" som utgavs 2008.
Bo Lundman delar in jakten på silver i Nasafjäll i epoker. Den första varade 1635-1659, den andra 1770-18110 och den tredje 1887-1946 med fortsättning fram till 1999. För den som vill besöka Nasafjäll bistår han i boken med en speciellt bearbetad vägledningskarta till malmfälten där.