Musikläger med jazziga tongångar

JAZZLÄGER. Den gångna helgen genomförde 30 jazzintresserade ungdomar från Norrbotten ett musikläger i Piteå, för att lära sig mer om ensemble- och solospel. Efter intensiva improvisationsövningar avslutades det hela med en konsert. Musikläraren Tommy Lakso är en eldsjäl i sammanhanget.

Piteå2006-01-24 00:00
Jazz och improvisation är en växande del av kommunernas dans- och musikskola i Norrbotten. Till det har Bluebird, som startade i Luleå för tio år sedan, bidragit. Ett komplement till Norrbottensmusikens mest kända ungdomsprojekt, storbandet AYJO och dess motsvarighet bland musiklärarna, MTBB.

I Bluebird handlar det om spel i små ensembler och solospel utan noter. På lägret i Piteå deltog ungdomar från grundskolans årskurs fem och uppåt, till gymnasieskolans tredje år. Till vardags får de undervisning vid de kommunala kulturskolorna i Gällivare, Piteå och Luleå.

- Vi satte ihop blandade ensembler och spelade hela helgen, in på nätterna. Om ungdomarna får chansen att musicera med andra i en riktig grupp, hålls intresset vid liv så att de fortsätter spela när de blir äldre. Vi hade ett liknande läger i Gällivare för två år sedan. De kontakter som skapades då har bland annat lett till att fyra av deltagarna nu går på Framnäs folkhögskolas musiklinje, säger Tommy Lakso.

Charmiga våghalsar

Själv spelar han gitarr och undervisar på alla nivåer - vid Musikhögskolan och den kommunala dans- och musikskolan i Piteå. Han föreläser också i jazzmetodik och i februari planeras en träff för jazzlärare som hålls på Framnäs.

- Att utbilda pedagoger som kan utveckla de unga musikerna är förstås viktigt för att allt det andra inte ska rinna ut i sanden, säger Tommy Lakso som glädjer sig åt det intresse högskolestudenterna visar.

Tommy Lakso arbetar dagligen med att få ungdomarna att komma bort från grafiken och improvisera, istället för att luta sig mot noter.

- Att våga spela ett solo är detsamma som att våga visa sin personlighet genom sitt instrument. När ungdomarna kommer igång med det tidigt blir resultatet otroligt charmigt.

Han liknar improvisation vid att hoppa från hög höjd utan fallskärm. Inställningen är att ju tidigare man börjar öva sig på det, desto bättre.

Ungt och jazzigt

I Piteå heter de små jazzensemblerna GIM-grupper. Bokstavskombinationen står för gehörs- och improvisationsmusik. Bluebird har samma inriktning.

Tidigare har Tommy Lakso och hans vapendragare Jerker Johansson, trumslagare och rektor på kulturskolan i Gällivare, introducerat musikformen på länets skolor i form av ambulerande jazzklubbar. En tredje eldsjäl är trummisen Sven-Erik Omberg, Luleå, som fick iden till Bluebird för tio år sedan.

Samtliga deltog på jazzlägret i Piteå. Därmed var även Svenska Jazzriksförbundet, SJR, representerat i form av aktiva i sitt landsomfattande ungdomsutskott. Det kallas Impuls och ägnar sig åt - just det - ungdomar och jazzmusik.

Förberedelser

Tre tjejer fanns med bland de 27 killarna på helglägret i Piteå, som Tommy Lakso tycker var mycket lyckat. I synnerhet som han ser det som en förberedelse inför 2007, året som SJR proklamerat som jazzens. Lagom tills dess kommer det nya kulturhuset i Luleå att vara invigt.

- Där ska finnas en ungdomsscen för AYJO och de små jazzensemblerna i länet. Före det ska vi åka ut på en Norrbottensturne där jag tänker mig att vi återanvänder iden med små tillfälliga jazzklubbar.

- Då samarbetar vi med lärarna, vilket är en garanti för att publiken är väl förberedd och kanske till och med vill hoppa in och spela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!