Kristin Boussard har skrivit noter på kort- och långsidorna av ett akvarium där fyra guldfiskar simmar omkring. Deras rörelser styr hur musikerna ska spela efter noterna och varje instrumentalist följer var sin fisk.
Den engelska titeln på konceptet ”Make a Fish Come True” är svårt att översätta direkt till svenska, men går ut på att fiskarna bekräftas när deras skira fenor dirigerar musikerna. Samtidigt kan fiskarna i någon mening också ses som kompositörer.
Kristin Boussard, masterstudent i komposition vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, kom på idén med guldfiskarna när Århus Unga Tonkonstnärer efterlyste partitur med fria förlopp.
– Det här har framförts i Århus, Köpenhamn och två gånger på musikhögskolan i Stockholm, så det här blir femte framförandet och andra gången med ett riktigt akvarium.
– Annars finns en version med ett filmat akvarium också, vilket är enklare att hantera, men ett riktigt akvarium med livs levande fiskar är roligast, sa Kristin Boussard inför framförandet bland minglande invigningsgäster i Acusticums foajé.
Hon intygade att musiken som växer fram klingar olika varje gång och alla slags instrument är gångbara. I Piteå spelade Linnéa Martinius flöjt, Mikael Roos klarinett, Emma Roos Lindberg slagverk och Anton Palo Fredriksson, klassisk gitarr. Alla studenter vid musikhögskolan.
På frågan hur de kunde veta när de skulle sluta spela – fiskarna slutar ju inte simma – svarade Kristin Boussard:
– De känner det.
Även publiken kan prova på att jamma med fiskarna under fredagskvällen och enligt uppgift behöver man inte vara någon van musiker för att det ska fungera.
Norrbottensmusikens tillförordnade chef Walter Brolund invigningstalade. Han påminde om att när Kraftcentrum för ny musik bildades 2012 som en institution inom Norrbottensmusiken, bestämdes från början att den årliga festivalen New Directions skulle ingå i verksamheten. Han sa också att när Kulturrådets pengar tog slut stärktes samarbetena med föreningen Kluster, Luleå tekniska universitet och Studio Acusticum.
Festivalens producent Lars-Göran Ulander höll med:
– Vi tror på en storartad fortsättning för den här festivalen.
Vid invigningsminglet uttryckte många glädje över att Orgel Acusticum fått en central roll under de två musikdagarna. De som varit med förr tyckte sig se en positiv trend mot en mera jämställd festival med bredare – och därmed mera publikvänligt – innehåll med fortsatt hög kvalitet.
Det är fri entré till allt och till exempel kan alla som vill musicera på eller med orgeln, genom den nya app som presenteras av forskningsinstitutet fredag eftermiddag. På kvällen får publiken rösta fram sin favorit bland finalisterna i den kompositionstävling som utlysts av festivalens mest långväga gäster, Esbjerg Ensemble från Danmark.
Därmed har tävlingen två pris. Juryn består av Norrbotten Neo och Esbjerg Ensemble och de ger sin vinnande kompositör i uppdrag att skriva ett nytt verk åt dem. Det verk som publiken ger sitt pris kommer att ingå i de danska kammarmusikernas repertoar nästa säsong.