Munspelsgurun bjuder på spelning och föreläsning

Han är Sveriges första examinerade munspelslärare med hjärtat rotat i countrymusiken. Nu bjuder Mikael Bäckman in till konsert och föreläsning, där han berättar vad det innebär att forska om munspelsmusik.

Mikael Bäckman är munspelare i bandet John Henry. Han är också Sveriges första utexaminerade munspelslärare. Nu håller han konsert där musik blandas med mellansnack om vad det innebär att forska i musik.

Mikael Bäckman är munspelare i bandet John Henry. Han är också Sveriges första utexaminerade munspelslärare. Nu håller han konsert där musik blandas med mellansnack om vad det innebär att forska i musik.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2020-09-26 18:00

Mikael Bäckman är en inbiten country- och bluesfantast och munspelare i bandet John Henry som han driver tillsammans med frun Ulrika Weinz. Han är också doktorand i musikalisk gestaltning på LTU. Covid-19 har till stora delar naglat honom vid skrivbordet, men när LTU nu vill visa upp vad deras doktorander forskar i bjuder han och John Henry upp till konsert.

– Det blir lättsmält, mer konsert än föreläsning. Mellansnacket kommer att handla om vad en forskare gör i musikalisk gestaltning. Jag ska försöka förklara vad jag håller på med och får hjälp av mitt eminenta band.

– Vi kommer att spela låtar från vår vanliga repertoar. Honky-tonk och western swing. Det blir mycket egenskrivet material, men inom en traditionell stil.

Mikael Bäckman är den som fört in munspelet i de svenska musikskolorna. När han började på Musikhögskolan 2001 fanns det inga utexaminerade munspelslärare i Sverige.

– Musikhögskolan i Piteå har alltid varit progressiv och vågat tänka nytt. De förstod att de behövde en ny typ av musiklärare, att vi behövde experter i punk och sådana genrer. Då gjorde de en alternativ antagning dit jag sökte och kom in.

För att själv lära sig spela professionellt blickade han mot USA och idolerna han själv inspirerats av. LTU beslutade att investera i drömmen och Mikael Bäckman satte sig på flyget till Chicago där han träffade Howard Levy.

– Inom en speciell teknik i diatoniskt munspel är han den store gurun, en levande legend. Han är munspelandets Jimmy Hendrix. Jag åkte hem till honom över en helg och tog intensivlektioner. Det var omvälvande. 

– Det var de första lektionerna jag någonsin tog. Man for dit och tyckte man var ganska bra. Sedan tänkte man bara: ”shit”. Det är 19 år sedan. Det finns fortfarande grejer från den lektionen som jag övar på.

I USA tog han även lektioner av en annan legend, Robert Bonfiglio, som ofta agerar munspelssolist inom klassisk musik.

– Vart man än tittade i hans hem så låg det noter. Det var noter överallt. Han hade många roliga citat. Han sa: ”Mikael, you either have a clean Bach or a clean house. And my Bach is very clean”, skrattar Mikael Bäckman.

Trots covid-19 och de konsekvenser viruset haft för kultursektorn har en gammal dröm i år slagit in när Mikael Bäckman blev utvald att spela på Spah, ett stort konvent för munspelare i USA. Där spelade han tillsammans med sin första student Micke Fall, som gjort sig ett namn internationellt. 

– Det har alltid varit min dröm att bli utvald för att spela där, och i år blev jag det! På grund av covid-19 hölls konventet på distans, via Zoom och via Youtube.

Han har själv besökt konventet fyra gånger, första gången under vistelsen i USA 2001.

– Det var det absolut bästa för mig. Ett stort antal av världens bästa munspelare var där och det är väldigt informellt. Man kan gå fram till vem som helst i hotellkorridoren. Jag kunde hänga och spela med mina idoler. Det var överväldigande, och många av dessa människor har jag kontakt med än i dag, säger han.

Nu ser Mikael Bäckman fram mot spelningen i Black box den 2 oktober. Det blir ett maxantal på 50 personer och det är först till kvarn på biljetterna som gäller.

– Det är första gången vi spelar live i år. Det känns superkul att vara igång igen. Det blir två spelningar, en här i Black box och en i Luleå dagen efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!